Blog

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Blog

MizzArtT - et digitalt piece lavet i en gratis app, som er super brugervenlig og nem at gå til, for selv de helt små elever.

Digital og analog graffiti med mellemtrinnet

Der findes så mange muligheder for at arbejde digitalt i billedkunst. En af dem ligger lige for enden af dine fingerspidser, for jeg har fundet en app og hjemmeside, som dine elever med garanti vil finde sjov, lærerig og underholdende. Du behøver ikke selv være street art kunstner for at være med. Kast dig ud i de nemme trin-for-trin vejledninger med dine elever, og nyd roen og fordybelsen, som processen giver jer, når I skal lave jeres egne pieces.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Sarah Urgaard er Folkeskolens billedkunstrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: sarahurgaard@live.dk

Lige før jul, afsluttede min 4.klasse et forløb med street art. De havde bl.a. arbejdet med perleplader, med budskaber, som skulle ud og sprede glæde i det offentlige rum. De fik ikke lov til at hænge længe, da mange forbipasserende, oftest børn, faldt for de små finurlige figurere og adopterede dem med hjem.

De lavede også hver deres eget piece, efter først at have valgt et personligt tag. Jeg introducerede dem for flere apps på deres telefoner. Der er forskel på udvalget, afhængig af om man har android eller appel. De der ikke havde telefoner, kunne også bruge en skole computer, hvor denne hjemmeside 'Graffiti generator' var sjov og god.

Der kan man arbejde med den digitale udgave af genren. Eleverne indtaster det navn, som skal være en del af deres piece, derefter vælger de font (skrifttype) inden den genere et piece, som man kan ændre og tilpasse. Hjemmesiden er gratis, og det er app'en også, som i hvert fald fås til Iphone.

Vi skulle selvfølgelig også prøve at lave vores egne med tusch på karton. Jeg valgte karton, fordi nogen også brugte posca tusch og fordi det generelt skulle kunne optage en del farve.

Bruger man telefonen, med appen Graffiti generator fra Appstore, så har den et, synes jeg, fedt lidt feature. Her kan man nemlig få trin-for-trin vejledninger i, hvordan man tegner sit eget piece med en masse forskellige fonts.

1 - I appen tegnes et bogstav ad gangen, og man følger med. Her ses side 8/19.
2 - Når bogstaverne er tegnet blødt op med blyant, tegnes der op med tusch eller bare en mørkere farve. De orange streger angiver, hvordan man kan ændre bogstavernes form, så fonten bliver mere interessant. Det grønne omrids viser det færdig formet bogstav.


3 - Her er ordet nu tegnet op, med grønt, og det er tid til at tegne skyggen på (orange).
Der er ikke vejledning til farverne eller de små elementer. Her må man prøve sig frem, eller finder separate vejledninger til de enkelte dele.

Vil du læse lidt mere om streetart forløb, så har jeg samlet nogle eksempler her:

Kova, elev i min 4.klasse, som er utrolig dygtig til at tegne sine egne pieces, og som var katalysator for denne omgang street art.


Lærerens ene knalde-bang-udgave af et piece. Vi talte lidt om effekter, skygger og farvevalg. Kontrastfarver og små elementer, samt dybden, der skabes med overlap.