Folkeskolens billedkunstrådgiver

Blog

Det der med at tegne i billedkunst - net metoden

Rigtig mange vælger billedkunst fra som valgfag, fordi de i følge eget udsagn ikke kan tegne. Det er synd og ærgerligt, for det er langt fra det eneste man skal i billedkunst valgfaget. Der er mange måder at gå til tegning på. En sjov og konkret tilgang er når man tegner i net.

Offentliggjort

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Sarah Urgaard er Folkeskolens billedkunstrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: sarahurgaard@live.dk

Alle kan tegne. Men som alt andet, så kræver det øvelse. Når mine elever beklager sig over egne tegneevner, så spørger jeg dem som regel, hvordan de er blevet gode til at danse TikTok videoer, spille fodbold eller lave perler. Alt tager tid, men vigtigst af alt, så kræver det øvelse, for at blive rigtig god. Det gælder også med tegning.

Jeg er ikke selv professionel. Jeg har ikke en kunstnerisk side geschæft, hvor jeg sælger malerier jeg selv maler, eller skulpturer jeg selv former, brænder og glaserer. Jeg er billedkunstlærer, fordi jeg brænder for at introducerer og lære min elever at være i flow med kreative processer, og fordi jeg elsker at kaste mig ud i nye teknikker og materialer, og jeg er ikke bange for at lære sammen med mine eleverne.

Tilbage til det med øvelse. Jeg kunne nemlig godt selv trænge til at tegne noget mere, for jeg vil selv gerne blive bedre til det. Jeg har længe overvejet at kaste mig ud i at tegne i net. Helt enkelt så deler man sit motiv op i lige store tern, tegner et net på sit papir, og så tegner man motivet ind i firkanterne.

I den forbindelse, har jeg ledt efter en app, som kan lægge et net eller på engelsk et "grid" ned over ens billede. Så kan man printe billedet ud, og på den måde overføre og tegne sit motiv større, mindre eller 1:1.

Jeg synes selv, at det er en sjov og konkret måde at gå til tegning på, som er tidskrævende, men måske mere overskuelig, end et blankt stykke papir. Jeg har set flere gøre det med på alle klassetrin, så det kommer helt sikkert på min årsplan næste år i 4.klasse.

Hvis jeg så skal udfordre mig selv yderligere, så kunne jeg jo skele til den amerikanske kunstner CJ Hendry, som laver de VILDESTE (farve)blyantstegninger. Du kan finde hende på Instagram. Udskoligens valghold ville helt sikkert blive imponeret og måske lidt skræmt.

Hvis du vil kaste dig ud i at tegne i net, så kunne appen Drawing grid være et bud. Der findes et utal af de her apps, og der er sikkert nogen, som er bedre end lige denne.

Man kan starte helt enkelt med en tegneøvelse. Det kunne også være en vikaropgave i en hurtig vending.