Her er Ingrid Binacos Petersens guide til at lære eleverne at bruge boremaskinen.

Guide: Ved at lave æsker kan eleverne lære boremaskinen at kende

I forløbet skal eleverne designe og fremstille deres helt egen æske. Eleverne ender dog ikke kun med et æstetisk produkt, men får også kendskab til boremaskinen.  

Offentliggjort

Forløbet er tænkt til en 5.-klasse og er beregnet til omkring 6-8 lektioner.

I dette forløb skal eleverne gennem en række praksisnære og kreative aktiviteter fremstille deres egen æske med et personligt hulmønster, præcise samlinger og en flot finish. Undervejs får de erfaring med designprocesser, forskellige værktøjer og samleteknikker, som både kræver fordybelse, præcision og samarbejde.

De kommer til at tegne et unikt hulmønster til låget, bore med forskellige bor, samle med dyvler og til sidst give æsken det sidste personlige præg med en flot overfladebehandling. Man kan også udvide opgaven ved at lade eleverne lege med at brodere et mønster i deres huller.

Præcision, power og sikkerhed

En vigtig del af forløbet handler om at lære at bruge boremaskiner korrekt og sikkert. Eleverne skal arbejde med to forskellige typer: den håndholdte boremaskine og søjleboremaskinen. De kan begge bore huller i træ, men fungerer på forskellige måder og bruges til forskellige typer opgaver.

Den håndholdte boremaskine giver dig frihed til at arbejde fleksibelt og præcist, og den er god at bruge til dyvelsamlinger. Du lærer at vælge den rigtige størrelse bor, holde maskinen stabil og bore i den rigtige dybde. Det kræver både fokus og teknik, og derfor arbejder du tæt sammen med din makker, så I kan hjælpe hinanden. 

Søjleboremaskinen er stationær – her handler det om præcision og gentagelse. Du lærer at spænde træet fast, vælge det rette omdrejningstal og bore helt lodret og kontrolleret. Det er særligt nyttigt, når du skal lave gentagelser. Målet er, at eleverne bliver trygge i brugen af begge typer boremaskiner.

Selve forløbet

Forløbet begynder med en introduktion til mønstertegning. Eleverne skal her tegne deres eget hulmønster, som de senere skal overføre til æskens låg. Med udgangspunkt i en fælles præsentation, hvor forskellige typer mønstre vises som inspiration, får eleverne mulighed for at eksperimentere med både geometriske og organiske former. Hver elev arbejder individuelt og udformer et mønster, der passer til lågets format. Arbejdet foregår på ternet papir i størrelsen 20x20 cm.

Når mønstrene er klar, begynder den mere tekniske del af forløbet, hvor eleverne lærer at bore hulmønsteret ud i træ. Forud for denne del ser de hjemmefra en kort video, der introducerer søjleboremaskinen og dens grundlæggende sikkerhed. I undervisningen gennemgår læreren maskinen i fællesskab med klassen, og eleverne introduceres til forskellige typer bor, og hvordan de bruges. Bagefter skal eleverne lime det tegnede mønster fast på finerpladen (som læreren har skåret på mål) og borer hullerne ud med forskellige størrelser. Arbejdet foregår i makkerpar, så eleverne kan støtte hinanden med præcision og teknik, mens de stadig arbejder på hver deres individuelle produkt. Hvis man har pladsmangel eller maskinmangel, kan man vælge at dele holdet og lade den ene halvdel starte med tegning og den anden med selve æsken.

Samtidig med søjleboremaskinen bliver eleverne også introduceret til den håndholdte boremaskine. Her lærer de at spænde materialet forsvarligt fast og bore lige og kontrolleret – en vigtig færdighed i forhold til præcise samlinger senere i forløbet. Der lægges vægt på, at eleverne forstår forskellen mellem de to maskiner og lærer, hvornår det er mest hensigtsmæssigt at bruge den ene frem for den anden.

Efter arbejdet med hulmønstre går forløbet videre til samlingsteknik. Med hjælp fra en instruktionsvideo lærer eleverne at lave usynlige dyvelsamlinger, som de skal bruge til at samle siderne af æsken. Man kan også vælge at lave synlige dyvelsamlinger. Det er nemmere at lave, da præcisionsarbejdet ikke er lige så højt. 

Hver æske skal have fire hjørnesamlinger, og der skal bores præcist, så to dyvler placeres i hvert hjørne. Eleverne arbejder stadig i makkerpar og udveksler erfaringer undervejs, men producerer deres egne æsker. Her anvendes fyrretræslister, styreklodser, søm og bor, og fokus er på præcision og korrekt udførelse. Man kan som lærer vælge at lade eleverne selv save siderne, men da fokus er på boremaskinen, kan man også save listerne på forhånd.

Når æskens sider er samlet, arbejdes der videre med konstruktionen. Eleverne monterer en bund med små dykkere, og lærer at fremstille et drejelåg ved hjælp af rundstok, som skal fungere som en drejeaksel, her skal søjleboremaskinen bruges.  

Afslutningsvis arbejder eleverne med finish og overfladebehandling. Hele æsken skal slibes grundigt, og eleverne introduceres til forskellige muligheder for behandling af overfladen, herunder olie, bejdse og maling. De vælger selv, hvordan deres æske skal afsluttes og hvad æsken skal bruges til. Her trækker de på den viden, de har opbygget tidligere i forløbet, og får mulighed for at forfine deres produkt og give det et personligt præg.

Gennem hele forløbet lægges der vægt på både det kreative og det tekniske aspekt. Eleverne får mulighed for at fordybe sig i formgivning, forfine deres håndværk og opleve glæden ved at skabe et æstetisk og funktionelt produkt fra bunden.