Blog

Betonkrukke med hornvioler

Krukker i beton: Sådan gør du

Skal du støbe med beton til næste skoleår? Så er der her en nem guide til hvordan du gør.

Publiceret

Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Katrine Diduch er Folkeskolens håndværk og design-rådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: katrine.dalindiduch@gmail.com

Har du støbt med beton med dine elever? Hvis ikke, vil jeg anbefale det. Det er nemt og sjovt. Hvis du har tid, kan du eksperimentere med det i sommerferien. Det skal jeg.

Til at støbe krukker skal du bruge:

Handsker, maske, hvis du laver det med børn, støbemasse (Jeg brugte den fra Linaa), vægt, spand, vand, piskeris eller andet til at røre i massen med, madolie, pensel, stor ske, småsten og to plastskåle. En stor og en mindre, der passer sammen i størrelsen. Den store bliver den støbte krukkes yderside, den lille krukkens inderside.

Sådan gør du.

Du afvejer betonmasse og vand som beskrevet på produktet og rør det godt sammen i spanden med piskeriset. Du skal være opmærksom på, at al den tørre masse bliver blandet med vandet.

Derefter benytter du penslen til smøre indersiden af den store skål og ydersiden af den lille skål med madolien. Den våde betonmasse hældes i den store skål, hvorefter den lille skål presses ned i massen. Du skal være opmærksom på, ikke at presse skålen for langt ned, så bunden i din krukke bliver for tynd, det vil få betonen til at flække, når den tørrer.

Du vil opleve, at betonmassen skubber den lille skål opad. Derfor skal der lægges en del småsten i den, for holde skålen nede i massen.

Nu skal du væbne dig med tålmodighed, og vente til dagen efter. Hvis ikke betonmassen er tørret ordenligt op, knækker den, når du tager skålene fra hinanden.

Når betonmassen er helt tør, vrider du skålene fra hinanden. Hvis det er svært at få dem løsnet, kan du banke på siden af skålene, eller banke dem let ned i bordet.

Hvis skålen skal stå indenfor, kan du sætte et par små filtdutter under krukken.