Blog

Et udvidet projekt på dekupørsaven

Har du rester af forskellige træsorter, kan de blandt andet bruges til at lave lidt finere julepynt. Forløbet egner sig mest til de større elever. Det kræver finmotorik og tålmodighed og et godt kendskab til dekupørsaven.

Publiceret Senest opdateret

Så skal der designes

Der skal bruges klodser, der er kvadratiske i bunden. Jo hårdere træ, jo sværere en opgave. Derefter tegnes klodsen over på papir, så man har en skabelon at tegne i. Nu skal formen designes. Det kan være en fordel at tegne flere skabeloner, så man kan lave flere designs inden man vælger det endelige. De elever der arbejder godt i Geogebra kan også designe deres figur i dette program. Der kan også arbejdes med andre designprocesser som modulering af geometriske figurer. Det afhænger af hvor lang tid man har til projektet.

Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Ingrid Bianco Petersen er Folkeskolens håndværk og design-rådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: ingridbianco81@gmail.com

.

Nu er det tid til dekupørsaven

Når designet er valgt, skal det kopieres, så man har to ens. De klippes ud og limes på to af siderne på klodsen. Hver opmærksom på at midterlinjerne passer sammen på begge sider. Så tegn gerne et kryds i bunden af klodsen som hjælpelinjer.  Hvis designet indeholder indvendige udskæringer, skal de skæres først. 

Start med at bor et hul til klingen på dekupørsaven og sav nu de indvendige dele ud. Derefter skæres de udvendige udskæringer. Nu skal klodsen vendes, det kan være en fordel at lade alle delene sidde i klodsen og evt. sætte malertape på, for at holde på delene når klodsen skal skæres på den anden side. Det er vigtig af styr på hele klodsen så figurene bliver symmetrisk. Udfordringen ligger i af holde styr på klodsen, da det er tykt træ at save i. Det er vigtigt at klingen er spændt korrekt og det er ny skarp klinge ellers kan træet godt brænde eller der kan saves skævt.

Det færdige produkt

Nu skal delene skilles ad og figuren skal slibes og have olie. Man kan også vælge at male eller bejdse figuren. For at give den lidt ekstra kan man evt. lime træperler eller andet pynt i toppen eller bunden. Hvis man googler scroll saw 3D kommer der mage gode forslag op til hvordan man kan arbejde med denne metode.