Sådan kan elevernes nøgleringe komme til at se ud.

Lav nøgleringe i metal med dine elever

Finmotorik, tålmodighed og fordybelse er alle ting, jeg forbinder med godt håndværk og design.

Offentliggjort Sidst opdateret

Selve forløbet er tænkt til en 5-6.klasse og kan udvides og forenkles på flere måder. Det er et fint metalforløb som ikke kræver de store investeringer eller lokalefaciliteter.

Opgaven består i, at eleverne skal lave en nøglering i metal, hvor de skal save en form ud med en løvsav og lodde en lille ring i. Hver opmærksom på, at løvsaven skal have en klinge, der er beregnet til at save i metal. 

Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Ingrid Bianco Petersen er Folkeskolens håndværk og design-rådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: ingridbianco81@gmail.com

.

Inden selve opgaven kan man med fordel arbejde ud fra en designproces, hvor modtageren er i fokus. 

Hvem er nøgleringen til, og hvilken nøgle skal sidde i nøgleringen? Gør gerne denne del så tydelig som muligt, så eleverne forstår, hvem modtageren skal være. 

Der kan arbejdes ud fra krydsmetoden med ord og billeder, men der kan også laves en hjemmeopgave, hvor man laver et kort interview med den modtager, de ønsker.

Når eleverne har deres design klar, skal det tegnes helt præcist, så de kan bruge det som skabelon på metallet.

Arbejdsprocessen og de nødvendige materialer

Materialer til metalfiguren:

  • Metalplade (f.eks. messing, kobber, aluminium eller rustfrit stål)

  • Limstift

  • Nøglering 

  • Metalfil

  • Boremaskine med små metalbor 

  • Metalværktøjer (f.eks. skruetvinge, skruestik eller løvsavsbord)

  • Sandpapir eller poleringsværktøj (til at give en fin finish)

Til lodning af metalring skal der bruges:

  1. Metalring og lod 

  2. Loddevæske eller flux 

  3. Loddebrænder 

  4. Fil eller smergellærred

  5. Pincet 

  6. Loddeblok (brandsikker overflade at arbejde på evt. en mursten).

  7. Pickle-opløsning (syreopløsning til rengøring af metallet efter lodning).

  8. Vandbad og børste 

Sådan gør du

1. Start med at lime din skabelon på metallet med limstiften, og sæt derefter dit metalstykke fast med en skruetvinge på et løvsavsbord. Det holder metallet bedre fast og gør saveprocessen lidt nemmere.

2. Når formen er savet ud, skal den files, så kanterne bliver mere præcise, og de skarpe kanter bliver glatte. Det er her, det kræver lidt tålmodighed og finmotorik.

3. Når man er tilfreds med resultatet, skal der bores et lille hul til selve ringen. Differentieringen kan her være, at nogle elever kan gravere en mønster i deres metal. Andre kan også bore et hul, så savklingen kan sættes ind, og de kan save et hulmønster. Eks. et hjerte, der er savet ud inde i en cirkel.

4. Nu skal vi til at lave den lille ring der skal sidde i hullet. Den skal loddes, så den bliver lukket. Start med at file og rengøre de to ender af ringen, der skal samles. Husk at sætte ringen ind i hullet på figuren, inden der loddes. 

5. Derefter påføres der flux eller loddevæske på de steder, der skal loddes. Placer loddemetal på samlingen med en pincet og brug brænderen til at opvarme hele ringen jævnt. 

6. Når loddemetallet er smeltet fjernes varmen, og ringen køles lidt af. Læg den derefter i pickle-opløsningen for at fjerne oxider og fluxrester. 

7. Til sidst skal hele nøgleringen rengøres med en børste og vand, derefter kan den pudses og poleres.