Honningkagehus i kork

Et af 1970'ernes favoritmaterialer er i den grad vundet frem igen. Det er lige fra gulve og facadebeklædning til lamper og interiør. Jeg synes godt, at materialet kan minde lidt om en cookiedej. Det inspirerede mig til at bruge dette materiale, til at lave et honningkagehus som julepynt til juletræet.

Offentliggjort Sidst opdateret

Naturligt og bæredygtigt

Kork er et sjovt materiale at arbejde med. Det kommer fra barken på korkeg, der blandt andet vokser i Portugal. Det er et meget bæredygtig materiale, da det efter høst regenerer sig selv. 

Det betyder, at man ikke behøver at fælde træet, men blot skrabe barken ved høst. Man kan høste kork ca. 15-18 gange i korkegens levetid. En anden fordel ved materialet er, at man kan opvarme korken og støbe uden tilsat lim, da korken under denne proces selv genererer en form for lim. 

Kork er også et materiale med lang holdbarhed. Man kan lade eleverne selv undersøge fakta om materialet, dets egenskaber og hvad det bliver brugt til. Køb gerne lidt korkbark, så eleverne kan se og røre ved det i dets naturlige form. 

Julepynt

Jeg har valgt i denne juletid at lave et lidt mindre design, som man kan hænge på juletræet. Da jeg nu synes, at dette materiale ligner lidt en cookiedej blev det til et honningkagehus. Man kunne også lave kagemænd og kagekoner, eller med lidt tyndere kork kunne man lave kræmmerhuse. 

Få matematikken med

Hvis man vælger at lave honningkagehuset i de mindre klasser, kan det være en fordel at bruge en fast skabelon. Man kan i de større klasser, evt. i samarbejde med matematik, lave sine egne skabeloner i Geogebra eller på ternet papir som en matematisk udfoldning. 

Her er der en del læring i forhold til, at man i sin arbejdstegning skal tage højde for materialets tykkelse. Det er tit noget, der skaber problemer for eleverne, når de laver modeller i pap, der skal overføres til et tykkere materiale. Korken, jeg bruger, er 5 mm tyk, hvilket gør en stor forskel i udtrykket, hvis man ikke tager højde for det. 

Jeg mener, det er en vigtig læring at huske materialets tykkelse, ligesom man i de bløde materialer skal huske at tage højde for sømrum.

Selve honningkagehusets proces

Når delene er tegnet, bruger jeg en rulleskærer. Kør rulleskæren langs en lineal, så får man det pæneste snit.

Inden delene limes sammen, skal de dekoreres. Her maler jeg med almindelig akrylmaling og limer palietter eller anden pynt jeg har klippet ud. Her kan man gå al-in med glimmer og lidt dyrere pynt, men man kan også bruge hulmaskinen til at lave små pletter i farvet papir eller genbrugt gavepapir.

Når alle dele er dekoreret, limer jeg den sammen med limpistol, et værktøj jeg godt ved for nogle håndværk og design-lærere nærmest er et fy-ord. Men jeg har forsøgt mig med forskellige limtyper, og denne lim er klart den bedste til denne opgave. 

Nu skal huset dekoreres med lim fra en limpistolen. Jeg har valgt igen at bruge limpistolen igen, men denne gang til at lave en effekt der ligner sne. Når limen er tør, kan jeg male den med hvid maling, så det ligner rigtig sne. Til slut limer jeg et par slikstokke på som er lavet af snoet piberensere.

Opgaven kan være en lille kort julehyggeopgave, men den kan også udvides ved, at eleverne skal tegne deres design på papir eller som nævnt tidligere lave deres egne skabeloner og præcise arbejdstegninger. 

Der kan også til opgaven laves moodboard i forhold til, hvilke farver og materialer der inspirerer til dekorationen. Og så er der hele undersøgelsen af selve materialet, man kan bruge tid på og eksperimentere med hvad materialet kan.

Herunder kan I se billeder af selve processen. 

God fornøjelse.

Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Ingrid Bianco Petersen er Folkeskolens håndværk og design-rådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: ingridbianco81@gmail.com

.