Den røde tråd

Lånelærere, lærerskift og vikarer gør vores fag sårbart. Derfor er det godt at have en tydelig rød tråd, der er realistisk at gennemføre. Så eleverne ikke skal starte forfra, når de skal have det som valgfag.

Offentliggjort Sidst opdateret

Planlægning

Den røde tråd har været et tema vi har arbejdet med i mange år og der findes en del forskellige bud på hvordan man kan gøre det. Igennem arbejdet er det tydeligt, hvor vigtigt kommunikation mellem de lærere der underviser i faget er. Det er nemlig ikke så ofte det kan lade sig gøre, at det er den samme lærer der følger klassen, plus så har vi meget forskellige kompetencer i vores fag. Det giver store udfordringer på mange skoler, at få udfyldt alle huller i vores fag, så eleverne får gennemført det de skal.

Så et møde inden skolestart, hvor der skal laves skabeloner til årsplaner er et must, samt en snak om kompetencer og ressourcer. Det er vigtig med synlige årsplaner både digitalt og analogt, så vi hele tiden kan gå tilbage og se hvad der er lavet og hvad der mangler, som vi skal følge op på året efter. Undervejs i skoleåret kan der ske en masse ændringer såsom barsel, sygdom, opsigelser og andre uforudsete ting, der gør at årsplanerne skal revideres. Vi kan ikke regne med at tingene altid går som planlagt, men derfor skal vi alligevel have en god og tydelig plan og en plan der kan overtages af en ny.

Bonjour madam

Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Ingrid Bianco Petersen er Folkeskolens håndværk og design-rådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: ingridbianco81@gmail.com

.

Det er et skrøbeligt fag, fordi ikke hvem som helst kan gå ind og overtage undervisningen. Nogle gange ser jeg på nogle kollegaer der har fået faget og tænker tilbage på den tid jeg blev sat ind som fast vikar i fransk i 6.klasse. Det skal siges jeg kan ikke et ord fransk, så det blev ren opbevaring og film jeg ikke selv forstod et pløk af. Det kan godt være man kan klare sig med merci og bonjour og en masse tegnsprog på en weekendtur til Paris, men den går altså ikke når der skal undervises i faget. 

Jeg vil så nødigt at det samme sker i håndværk og design, så derfor er det så vigtigt med en plan A og en plan B. Der er ikke nok at se Danmarks næste klassiker episode 1-20 og tegne en masse t-shirtsdesign. Vi skulle gerne have et højere fagligt niveau.

Den røde tråd

Selvom der ligger en rød tråd, og der er en plan A og plan B, skal der være plads til den enkeltes lærers metodefrihed og kreativitet ellers dræber vi motivationen og skaberglæden.  Vi kan ikke bare køre på en rutinebaseret undervisning, der er styret af fagteamet, så det er en fin balancegang at lave en rød tråd.

Vi har gennem tiden forsøgt os med mange forskellige modeller og lige nu er vi landet i det jeg vil kalde overskrifter. Billedet overfor viser den plan der hænger i vores faglokale.

3. Årgang: håndsyning, vævning, håndsavning, boring og maling.

4. Årgang: symaskine, dekupørsav, stoftryk, træsamling

5. Årgang: Læder, metalarbejde

6. Årgang: sæbekassebiler

 Overskrifterne skal ses som det nye de skal introduceres for, de skal stadig arbejde med de tidligere tillærte ting så de ikke glemmer det. Vi skal have flyttet arbejdet fra hænderne til rygraden så vi kan bygge mere viden på, så hænderne kan arbejde mere frit.

Hvert år udfylder vi så et skema for at videregive hvilket teknikker, materialer og designprocesser der er arbejdet med. Har vi nået det vi ville og hvad er vigtigt der bliver taget op næste år.

Jeg håber at I vil prioritere dette arbejde og ikke kun se på jeres egen undervisning. Jeg vil i de næste indlæg komme med bud på mere konkrete årsplaner til de enkelte årgange. I kan også læse om vores sæbekassebilsprojekt på 6.årgang i mine tidligere indlæg, som jeg selv synes har været en kæmpe succes.