"Jeg ser kostberegning som et analytisk redskab", skriver Christian Bunk Svane.

Kreativ kost­beregning: Det handler ikke om at tælle kalorier

Det handler ikke om at tælle kalorier, men om at give eleverne en forståelse for, hvordan energi og næringsstoffer fungerer i teori og praksis, skriver Christian Svane. 

Offentliggjort

Kreativ kostberegning handler om en analytisk, eksperimenterende og kreativ tilgang til madlavningen og sundhedsbegreber, og ikke om kaloriemanipulation og alverdens samfundsmæssige sundhedsforskrækkelser. Vi kan også kalde det almen dannelse, oplysning og sund fornuft.

Og hvis vi så pakker det hele ind i én stor undskyldning for at lave pandekager, så er alt jo helt og aldeles fantalastisk!

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at dele sine refleksioner i indlæg, deltage i debatten på det faglige netværk samt være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: 
christian@domesticscience.dk

Sundhedsundervisningen

Kostberegning hører til på 8. årgang, hvis du spørger mig.

Det er et led i en større progression i sundhedsundervisning, som er en fjerdedel af faget (et af de fire kompetenceområder).

Jeg arbejder altid ud fra følgende:

  • 5. klasse: Introduktion til mad med makronæringsstofferne kulhydrat, fedt og protein. De vises med modeller og plakater, men ingen læsning eller lignende.
  • 6. klasse: Læsning og arbejde med makronæringsstoffer både i teori og praksis. Eleverne introduceres også til energibegrebet.
  • 7. klasse: Der arbejdes med et sundhedsprojekt, hvor makronæringsstofferne repeteres gennem læsning, kostfibre introduceres og kostråd bearbejdes.
  • 8. klasse: Introduktion til mikronæringsstoffer og kostberegning som et redskab til argumentation.

Hvis du er blevet mere nysgerrig på, hvordan jeg arbejder med sundhed og progression, kan du læse mere på www.domesticscience.dk og finde forløbene gratis på MinUddannelse under NGO´er.

Kalorieforskrækkelse

Jeg ser kostberegning som et analytisk redskab, da det giver eleverne argumenter og muligheder for at vise, at de kan analysere kosten. Hvis eleverne kan det, vil jeg tillade mig at sige, at vi befinder os højt oppe på Blooms taksonomi-niveauer, hvor eleverne viser, hvor seje de er til madkundskaben.

For mig handler det ikke om at få eleverne til at tælle kalorier og alverdens næringsstoffer i mad. Det synes jeg snarere er sygeligt. Vi kan derimod lære eleverne at de findes, og hvordan kroppen fungerer og reagerer på energien og næringsstofferne i kosten, og så er vi kommet langt i folkeskoleregi.

Opgave: Sunde og usunde pandekager

Fluffy amerikanske pandekager versus bananpandekager. Begge utrolig lækre på hver sin måde.

Opgaven: Eleverne må på bedste kreative vis ændre på grundopskrifterne af de to slags pandekager og vælge, om de vil gøre pandekagerne mere eller mindre usunde. Eleverne ved som regel godt, hvilken opskrift der er sundest. Men hvad sker der, hvis man tilsætter mere sukker, vaniljesukker, bytter havregryn ud med mandelmel eller tilsætter fuldkornsmel? Det er mange af de overvejelser, som eleverne gør sig og efterfølgende regner på.

Eleverne skriver grundopskrifterne ind i DTU´s kostberegner og ser nærmere på tallene i sidste ende. Tallene sammenlignes, snakken går, måske vi tog fejl eller fik nye erkendelser.

Apps og kostberegnere

Du kan finde DTU´s kostbregner her. Det er et super redskab, som er nemt at bruge.

Et lille minus ved DTU´s kostberegner er dog mængden af ingredienser i databasen. Der måtte gerne være flere, men heldigvis kan du oprette og indskrive dem selv.

Du kan også introducere eleverne til apps som MyFitnessPal eller LifeSum. Disse apps kan også bruges som kosteberegner, men eleverne skal bruge tid på at oprette profiler og bliver udsat for reklamer og betalingsmure. Men de er fine redskaber til undervisning, hvis du kan leve med dette.

Beregnende og madkundskabslige hilsner

Christian