Blog

Den magiske pebernød

Årets bette julede madkundskabsindspark. Giv den gas med pebernødder!

Offentliggjort Sidst opdateret

Det er ikke jul før:

1. Man har set Alene hjemme 1 +2!

2. Man har set Die Hard 1 + 2!

3. Man har lavet pebernødder!

”Jeg glæder mig i denne tid. Nu falder julesneen hvid. Så ved jeg, julen kommer”

Sådan begynder den berømte børnebog ”Peters jul”. Bogen handler om jul og alt det, som man kan glæde sig til ved denne årstid. Julen og traditionerne ved denne årstid har ændret sig på mange punkter, men det er stadig det samme vi glæder os til: Gaverne, sneen, hyggen og samværet med familien og ej at forglemme; maden og julebageriet!

Pebernødden

Pebernødden er en af de første små kickstartere af julehygge. Der er intet, som at samles i familiens køkken og bage. Der samarbejdes, snakkes og hygges. Man kommer hinanden ved og man får holdt fast i nogle familietraditioner. Samvær med familie og vennner!

Pebernødder at hapse...

Pebernødderne har altid udelukkende været forbundet med julen. Pebernødderne ”stammer” fra peberkager, som man bagte hele året. Der er usikkerhed om, hvornår pebernødden begyndte at blive en del af traditionen i den danske julebagning. Men det skete formentlig i starten af 1700-tallet. Som så mange andre juletraditioner, var den danske kultur under stærk indflydelse af den tyske. Pebernøddernes navn stammer nemlig fra det tyske Pfeffernüssen.

At de blev sammenlignet med nødder, skyldtes at de med deres farve og størrelse lignede nødder, men også at man dengang bagte dem uden nogen form for hævemiddel, hvilket gjorde dem meget hårde. Pebernødderne blev oftest bagt som afslutning på brødbagningen på bageovnens eftervarme.

Pebernødderne er både lækre småkager at spise, men bruges også som ”konkurrence-valuta” i mange julelege – fx pebernøddespil. Pebernødder bruges også i kræmmerhusene på juletræet. Som vi altid synger: Først skal træet vises, siden skal det spises, som den gamle julesang “Højt fra træets grønne top” hævder.

Hvis du er hooked på jule- og pebernøddebagning er her en opskrift.

Pebernøddeopskrift. Hemmeligheden er smør og fløde, hvis du spørger mig. Jeg forsøger at handle smørret i god tid, når der kommer alverdens tilbud, da smør ellers er blevet knaldhamrende dyr.

Pebernødder med et twist

Leg med krydderier og lav dine egne krydderiblandinger. Eller dyp i forskellige chokolader.

Når alt kommer til alt, er det ikke rigtigt jul, før vi har bagt pebernødder – hvad end det er i madkundskab eller i hjemmene.

 

Madkundskabslige og julende hilsner

Christian

Folkeskolens madkundskabs-
rådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com