Læs mere fra Folkeskolens madkundskabsrådgiver:
Sugar, yes, please - Won't you come and teach me gastrophysics?
Maroon 5 rammer gastrofysikken i sukker spot on!
Sugar, yes, please
Won't you come and put it down on me?
I'm right here, 'cause I need
Little love, a little sympathy
Yeah, you show me good loving, make it alright
Need a little sweetness in my life
Your sugar, yes, please (Your sugar, yes, please)
Won't you come and put it down on me?
Sanges mening kan være meget afhængig af, hvem der tolker disse. Er det en dansk- eller madkundskabslærer? Og for den sags skyld, hvem der synger med på disse, som jeg, når jeg evaluerer undervisningen i det netop afviklet undervisningsforløb i gastrofysik (note: det lyder ikke godt…). Og her sluttede vi af med et brag af en undervisningsgang; i hvert fald ifølge mig og Adam Levine.
Den gode fortolker af sange
Alle der har sunget med på Sugar af Maroon 5 ved, at den handler om madkundskab! Nemlig at spise sukker og al den fantalastiske videnskab bag.
Læg bare mærke til sætningerne:
Sugar, yes, please
Won't you come and put it down on me? Her henviser Adam Levine jo tydeligt til, at vi skal have noget sukker og put videnskab down on me.
Dernæst Yeah, you show me good loving, make it alright. Need a little sweetness in my life. Sukker gør os glade – og ren videnskabeligt har vi brug for sukker i dens naturlige form, da vores kroppe jo i sidste ende bryder maden ned til glukosemolekyler osv.
Den ultimative gastrofysik´sk madkundskabssang!
Clash mellem indholdsområder
Ofte overlapper vores indholdsområder i madkundskabsfaget. En ting er sikkert, når vi arbejder med gastrofysik, skal vi ikke snakke sundhed. For eleverne var sugar-high, da de forlod undervisningen.
Det handler således om madlavning og videnskaben bag.
Hvad er det egentlig sukker bidrager med til i madlavningen?
Lidt om sukker…
Sukker er ikke bare noget, som du bruger til at søde din madlavning.
Sukker har utrolig mange egenskaber.
Det lade sig være i deje eller mælkeprodukter, hvor det hjælper dig til at få blødere brød eller creme. Sukker kan trække fugten ud af luften i bagværk, hvilket gør at maden forbliver sprød eller blød. I is er sukker med til at sænke frysepunktet, hvor hindre store og knasende iskrystaller. Hvis du varm sukker op, vil det omdannes til sirup og på sigt begynde at karamellisere.
Det lavede vi
Vi har undersøgt følgende:
- Sukker og smør-kombi i kager
- Sukker i sorbet og is
- Sukker i skum
- Sukker hæmmer glutenstrukturer i bagværk
- Sukker bruner
Det gjorde vi ved, at fire grupper (læs: vi har kun 4 køkkener) lavede et sukkerret hver, som skulle bearbejdes med en opgave, og hvor det blev fortalt på klassen. Der blev lavet en mazarinkage, kyskager, skumfiduser og en sorbet.
Note: jeg har ikke sunget foran eleverne, da dette vil kunne resultere i tjenstlig samtale.
Så snart maden var i ovnen, hvile osv., kastede vi os over en lille sukkeropgave.
Det gav lidt søde sager, som gav a Little love, a little sympathy
Men, åh, hvor vil jeg ønske at jeg havde 3 x 45 minutters lektioner. Vi nåede det, men kunne sagtens have været nået mere i dybden med videnskab bag.
Note: Har jeg måske overfortolket Maroon 5´s sang???
Madkundskabslige, søde og måske lidt overfortolkende hilsner
Christian
Note: Giv mig da lige dit bedste bud på en madkundskabs sang!
Til den nysgerrige sjæl; et pr links til arbejdet:
https://www.domesticscience.dk/opskrift/videnskaben-i-mad/
https://www.domesticscience.dk/opskrift/sukker/
https://www.domesticscience.dk/opskrift/mulighederne-med-sukker-sukker-level-2/