Sugar, yes, please - Won't you come and teach me gastrophysics?

Maroon 5 rammer gastrofysikken i sukker spot on!

Offentliggjort Sidst opdateret

Sugar, yes, please

Won't you come and put it down on me?

I'm right here, 'cause I need

Little love, a little sympathy

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at dele sine refleksioner i indlæg, deltage i debatten på det faglige netværk samt være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: 
christian@domesticscience.dk

Yeah, you show me good loving, make it alright

Need a little sweetness in my life

Your sugar, yes, please (Your sugar, yes, please)

Won't you come and put it down on me?

 Sanges mening kan være meget afhængig af, hvem der tolker disse. Er det en dansk- eller madkundskabslærer? Og for den sags skyld, hvem der synger med på disse, som jeg, når jeg evaluerer undervisningen i det netop afviklet undervisningsforløb i gastrofysik (note: det lyder ikke godt…). Og her sluttede vi af med et brag af en undervisningsgang; i hvert fald ifølge mig og Adam Levine.

 

Need a little sweetness in my life... Så er skumfiduser en god løsning...

Den gode fortolker af sange

Alle der har sunget med på Sugar af Maroon 5 ved, at den handler om madkundskab! Nemlig at spise sukker og al den fantalastiske videnskab bag.

Læg bare mærke til sætningerne:

Sugar, yes, please

Won't you come and put it down on me? Her henviser Adam Levine jo tydeligt til, at vi skal have noget sukker og put videnskab down on me.

Dernæst Yeah, you show me good loving, make it alright. Need a little sweetness in my life. Sukker gør os glade – og ren videnskabeligt har vi brug for sukker i dens naturlige form, da vores kroppe jo i sidste ende bryder maden ned til glukosemolekyler osv.

Den ultimative gastrofysik´sk madkundskabssang!

Clash mellem indholdsområder

Ofte overlapper vores indholdsområder i madkundskabsfaget. En ting er sikkert, når vi arbejder med gastrofysik, skal vi ikke snakke sundhed. For eleverne var sugar-high, da de forlod undervisningen.

Det handler således om madlavning og videnskaben bag.

Hvad er det egentlig sukker bidrager med til i madlavningen?

Lidt om sukker…

Sukker er ikke bare noget, som du bruger til at søde din madlavning.

Sukker har utrolig mange egenskaber.

Det lade sig være i deje eller mælkeprodukter, hvor det hjælper dig til at få blødere brød eller creme. Sukker kan trække fugten ud af luften i bagværk, hvilket gør at maden forbliver sprød eller blød. I is er sukker med til at sænke frysepunktet, hvor hindre store og knasende iskrystaller. Hvis du varm sukker op, vil det omdannes til sirup og på sigt begynde at karamellisere.

Det lavede vi

Vi har undersøgt følgende:

- Sukker og smør-kombi i kager

- Sukker i sorbet og is

- Sukker i skum

- Sukker hæmmer glutenstrukturer i bagværk

- Sukker bruner

Det gjorde vi ved, at fire grupper (læs: vi har kun 4 køkkener) lavede et sukkerret hver, som skulle bearbejdes med en opgave, og hvor det blev fortalt på klassen. Der blev lavet en mazarinkage, kyskager, skumfiduser og en sorbet.

Note: jeg har ikke sunget foran eleverne, da dette vil kunne resultere i tjenstlig samtale.

Så snart maden var i ovnen, hvile osv., kastede vi os over en lille sukkeropgave.

Sukkeropgave

 

Det gav lidt søde sager, som gav a Little love, a little sympathy

Sorbet uden ismaskine. Det fungerede bedre med posemetoden. Her er ismaskinen at foretrække, meeen den er der ikke helt budget til - endnu...
Mazarin

 

Kyskager
Skumfiduser

Men, åh, hvor vil jeg ønske at jeg havde 3 x 45 minutters lektioner. Vi nåede det, men kunne sagtens have været nået mere i dybden med videnskab bag.

 

Note: Har jeg måske overfortolket Maroon 5´s sang???

 

Madkundskabslige, søde og måske lidt overfortolkende hilsner

Christian

 

Note: Giv mig da lige dit bedste bud på en madkundskabs sang!

 

Til den nysgerrige sjæl; et pr links til arbejdet:

https://www.domesticscience.dk/opskrift/videnskaben-i-mad/

https://www.domesticscience.dk/opskrift/sukker/

https://www.domesticscience.dk/opskrift/mulighederne-med-sukker-sukker-level-2/