Læs mere fra Folkeskolens madkundskabsrådgiver:
Kokkebesøg, fisk, skalddyr & bæredygtighed
Lidt flere elever blev overbevist om den positive fiskehistorie
Som en del af Madaktionsforløbet (start efterår 2023), havde jeg besøg af Anders Holm fra Villa Vest. Og det var en kæmpe oplevelse og inspiration – for store og små – ældre og unge.
Som en del af dette forløb kunne man få besøg af forskellige personligheder fra madverdenen.
Min makker og jeg kørte med Anders Holm fra Villa Vest.
Det er svært at finde fisk!
Men det er skidegodt, når du finder det!
Vi spiser for lidt fisk i Danmark til trods for al vores kystlinje. Og der er masser af fisk i de danske farvande. Og og vi behøves ikke kun at spise torsk, laks og rødspætter.
Har vi mon f.eks. hvillinger og muslinger omkring Danmark?
Anders, fisk og bæredygtighed = lige min undervisning!
Anders Holm fra Villa Vest i Lønstrup arbejder meget med fisk og lokale råvarer. Det passede som fod i hose med min ønskeundervisning. Da jeg havde en skolehave på min tidligere arbejdsplads, kunne jeg integrere lignende tankegang i mit skolekøkken, som Anders i sin restaurant. Bevares, han har ikke megen afstand til fiskeri og havnen i Hirtshals. Jeg bor til gengæld tæt på en rigtig god Meny i Skalborg i Aalborg, som har en super fiskeafdeling.
Ud fra vores fælles tankegange og tilgange og det faktum/den tilfældighed, at mine 8. klasser arbejdede med bæredygtighed og skulle arbejde med fisk, var scenen sat med en kæmpe kapacitet og gæsteekspert.
Fisk det var!
Bifangst
Vi ville finde billige og gode fisk.
Fisk som eleverne sandsynligvis ikke kendte. Note: elever kender ikke mange fisk…
Valget endte på hvilling og lokale
Limfjordsmuslinger.
En god og billig fisk til arbejdet
med bæredygtighed, fødevarebevidsthed og fisk og skaldyr.
Anders havde fire opskrifter med,
som eleverne lavede efter at have fileteret et par hvillinger.
Jeg fik friske hvillinger med alle de rette mærker og til en fornuftig penge, ca. 40 kr. pr. hele fisk. Vi anvendte 3 fisk, til hele undervisningsgangen, hvor vi lavede 3 fiskeretter og en muslingeret. Fire grupper, fire retter, fire forskellige smagsprøver, eller en fin fiskebuffet, om du vil.
Disse opskrifter har jeg allernådigst fået lov at digitalisere til fremtidig brug. Billige, lækre og relativt nemme at gå til. Disse bliver helt klart en del af mit fremtidige opskriftsarsenal, når jeg arbejder med fisk og skaldyr.
Vi har rigeligt af fisk i farvandene omkring Danmark. Det er ikke kun torsk, laks og rødspætter. Kunsten må være at kunne læse etiketten, hvilket vi arbejder med i mit bæredygtighedsforløb samt at opnå et vist kendskab til de alternative muligheder for fisk ud over de tre klassikere.
Det lavede vi
En fed undervisningsgang på 3 timer med masser af læring og inspiration.
Endnu en gang en kæmpe tak til Anders Holm for besøget!
Jeg ved udemærket godt, at man er spændt for i restaurantionsbranchen, men det er dage som disse, at vi kan skubbe elever i en tidlig alder i denne erhvervsretning.
Madkundskabslige hilsner
Christian