Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Fiskedag

Fiskedag på 6. årgang

Så kunne det endelig blive den årlige fiskedag på 6. årgang, efter to år med corona!

Publiceret Senest opdateret

To år med ustadige madkundskab, har fjernet et af mine personlige højdepunkter på skoleår; nemlig fiskedag med Kasper-Fiskemand.

Kasper arbejdede førhen som slagter (læs: han kan slagte alt, som jeg siger til eleverne, hvis de ikke hører efter) hos Meny i Skalborg. Og her har de en lækker fiskeafdeling, som lander frisk fisk flere gange i ugen.

Klar, parat, fisk!
Alle samles vi om lærerbordet.

Mystery-box

En Mystery-box er en flamingokassen med is og 5-7 fisk. En sådan kalorius får jeg til hver klasse. Boxen er lidt afhængig af, hvad der bliver landet på havnen.

Vi starter med en præsentation af Kasper, dagens program, forslag til tilbehør og tilberedningsmetoder og ikke mindst de herlige fisk.

I år stod den på havtaske, havkat, guldbars, havbars, guldbrasen, rødfisk, lange og muslinger. Mon jeg glemmer nogen på vejen? Hmmm…

Kasper viser en filetering af fiskens ene side – og heldigvis er de flest fisk enten af den flade eller runde slags, hvorfor det langt hen ad vejen er selv samme metode. Dernæst får eleverne fiskedusen med i køkkenet, hvor de skal gøre deres bedste.

Vi starter med en præsentation af Kasper, dagens program, forslag til tilbehør og tilberedningsmetoder og ikke mindst de herlige fisk.

Fri leg, fantasi og kreativitet

Kreativitet og innovation har vist nok været buzz words de sidste mange år… Så lad os da lige sylte dem lidt mere.

Eleverne får simpelthen frie tøjler – under kyndige vejledning af Hr. Svane og Kasper. Fisk i ovn, smørstegt fisk, supper på skrog, muslingesuppe, friteret fisk, sushi og meget mere. Hertil laver de et enkelt tilbehør. Det lade sig være chilimayo, salater, ovnbagt grøntsager, pommes frites m.v.

How to do

Fokus er på fisken!

Kæmpe shout-out til den hele fisk, fiskemænd og industrien

”Jeg ka´ ik´ li´ feeessssk!”…

Fyldt fisk klar til ovnen

Min konverteringsgrad er stadig god – selv efter corona. Små fiskedisciple i svøb bliver skabt. Jeg møder mange elever, som mener de ikke kan lide fisk. Men hvert år, når vi er færdige med dette forløb, er der lidt flere elever, som kan lide fisk. Det er fedt. For det er skidegodt!

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

I et land med 8.750 km kystlinje og kystnære storbyer, er det ski utrolig, at vi ikke kan spise mere fisk. Vi har rigelig med adgang til fisk. Det er simpelthen en dårlig undskyldning. Og jeg tror det handler om vaner, og en smule økonomi og mest af alt; uvidenhed og magelighed.

Fisk er dyrt – hvis du køber den fileteret og det håndværk det kræver (bevares det er nemt for familien). Men den hele fisk kan anskaffes til rimelige penge. Men så skal du jo vide, hvad du gør med fisken, og du skal lave en smule arbejde.

Det starter vi med i folkeskolen.

Ikke den billigste dag på skoleåret

Jeg plejer at bruge ca. 300 kr. pr. Mystery-box. Det synes jeg er en fair pris. Hertil supplerer jeg som sagt med lidt forskellige tilbehør.

Dog har jeg kalkuleret med dette i undervisningsplanen, hvor der er andre gange, som ikke er så bekostelige.

En helt igennem fantalastisk dag, som takke været et vis røvh#”!% mod øst havde gjort mystery-boxen noget kunne dyre end normalt.

Heldigvis kan coronaaflysninger bære en smule at dette på budgettet…

Mange fiskende hilsner

Christian

Lidt billeder fra dagen...

Fyldt guldbrasen
Muslingesuppe in the making
Fiskefond til sauce og suppe
Havtaske
Chilimayo til friteret havkat og lange. Umme umme
Ready for ovn
Friteret lange
Friteret lange brugt til sushi