"I sidste ende må vi omstille os i madkundskab ", skriver Christian Svane.

Priserne på smør, juice og vanilje er på himmelflugt: Brug det i under­visningen

Hvorfor er fødevarepriserne steget på udvalgte råvarer i en rum tid nu? Det svarer Folkeskolens faglige rådgiver på.

Offentliggjort Sidst opdateret

I forlængelse af mit budgetindlæg fra starten fra starten af sidste måned, kommer her en lille opfølger, som måske kan anvendes i en snak med chefen eller som reel viden, I kan dele med eleverne, når I arbejder med indholdsområdet: Fødevarebevidsthed. Det kan også bare være faglig sniksnak.

Mine kollegaer og jeg holder fagbudgettet. Så jeg har i stedet lavet det til en artikel til mine elever i forbindelse med bæredygtighedsforløb, faglig læsning og anden madnørderi. 

Hold da magle

Jeg er derfor dykket ned i nogle råvarer, som jeg enten anvender en del i undervisning eller som børn måske vil bruge i hjemmet. 

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at dele sine refleksioner i indlæg, deltage i debatten på det faglige netværk samt være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: 
christian@domesticscience.dk

For hold da magle, hvor er der nogle fødevarer, hvor priserne er gået helt bananas!

Oksefars har længe været dyrt, og vi skal spise mere bæredygtigt. Er det mon en naturlig økonomisk omstilling med oksefarspriserne?

Politik, stigende CO2-afgifter, bæredygtighedstankegange og løn- og transportudgifter har skruet priserne på oksekød op de sidste par år. Produktionskæden er lang. Det kan I læse mere om her

I sidste ende må vi omstille os i madkundskab og anvende mindre mængder kød i undervisningen.

Det gør jeg i hvert fald. Det er ikke altid eleverne er vilde med det, men jeg bliver også tit overrasket over deres positive reaktioner, når de smager mad uden eller med mindre mængder kød. De er ikke så kritiske, som jeg ellers har oplevet tidligere i min tid som lærer.

Nogle gange skulle man næsten tro, at de brokker sig over vegetarforløb, bæredygtighed og kødfri undervisning, bare fordi alt andet vil virke forkert for en nordjysk teenager.

Olivenolie

Olivenolie til 70-90 kr. for en flaske!

Prisen på olivenolie i Danmark er steget med 49,4 procent i forhold til prisen på samme tidspunkt i 2023. Det gør olivenolie til den fødevare, der er steget mest i pris.

Den globale høst i 2023 var på blot 2,5 millioner tons, hvilket ligger langt under 2022-høsten, som var på 3,4 millioner tons. Den dårlige høst skyldes vejr og klima i de olivenproducerende områder.

Dermed er der flere om at deles om mindre olivenolie, og det betyder at prisen stiger. 

Appelsinjuice

Fra ca. 10 kr. til 20 kr. for en appelsinjuice!

Dårlig høst og sygdom i afgrøderne. Sygdommen i appelsinplanterne gør dem uspiselige og ekstreme vejrforhold ødelægger også her afgrøderne. 

Dermed er der flere om at deles om appelsinerne, og det betyder at prisen stiger. 

Vanilje

2.900 procent de seneste fem år!

80 procent af verdens ægte vanilje stammer fra Madagaskar ved det Indiske Ocean. Her har tropiske storme og cykloner hærget som et resultat af klimaændringer. Kombineret med en stigende interesse for vanilje på både det amerikanske og kinesiske marked, er priserne blevet skruet i vejret.

Dermed er der flere om at deles om vaniljen, og det betyder at prisen stiger.  

Kakao/chokolade

Kakao og chokolade bliver ofte brugt både i madkundskab og derhjemme. Men her skal du også lige være lidt tænksom.

Sygdomme i kakaotræerne, klimaforandringer og manglende arbejdsstyrke i store, kakaoproducerende lande som Ghana og Elfenbenskysten har fået prisen på chokolade og kakaosmør til at stige massivt.

Varme leder til sygdomme og er igen et resultat af klimaforandringerne, hvor der bliver varmere og varmere i det tropiske plantebælte. Den seneste høst i Ghana gav således kun halvdelen af det sædvanlige udbytte.

Det har fået landet yngre mennesker til at søge væk fra kakaoproduktion på grund af klima, lave priser og hårdt arbejde. 

Dermed er der flere om at deles om chokoladen, og det betyder at prisen stiger.

Kartofler

I Danmark elsker vi kartofler. De er en hverdagsspise, og de bliver ofte brugt i madkundskabslokalerne.

Prisen på kartofler og kartoffelprodukter er nemlig steget med godt 20 procent siden begyndelsen af 2024. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Men hvorfor prisstigningen? En ekstra våd vinter og et vådt forår ledte til at kartoffelavlerne ikke kunne få kartoflerne op. Vådt føre for maskinerne og rådne kartofler til følge.

Smør

Rigeligt med smør! 

Vi kan hurtigt anvende en masse smør i både skole og hjem. Men prisen er eksploderet. 

Usikkerhed om CO2-afgifter plus inflation har øget omkostninger og fået renterne til at stige. Det er grundene til, at prisen på smør stiger.

Heldigvis er supermarkederne gode til at køre tilbud på smør, hvor du så kan handle i tilbudsperioder og komme smørret i fryseren. 

Æg

Æggets kemiske egenskaber i mad mad er vigtige! Og derfor anvender vi mange æg – men de er også blevet dyre som bare pokker. 

Det er de stigende udgifter til driften, som udfordrer æggeproducenterne landet over.

Energipriser og foder i form af hvede og majs, er steget kraftigt efter Ruslands invasion af Ukraine, da begge lande forsyner en stor del af verden med korn.

Før krigen var Ukraine storproducent af hele 16 milliarder æg årligt og dermed den største leverandør af æg til EU. Det er de ikke længere på grund af krig og politik, hvilket har ændret udbud og efterspørgsel. 

Et gigantisk pres

Bevares, der er det hersens inflation og fødevarepriser, som skal tilpasse sig løn, sol, måne og stjerner und so weiter.

Men jeg synes nu også, at madkundskabsbudgetterne sættes under et gigantisk pres andre steder fra i samfundet.

Besparende og madkundskabslige hilsner

Christian