BLOG

Empty article - Subtitle

Tyskeksamen i den "nye" læreruddannelse (LU 13)

Foranlediget af et spørgsmål på bloggen følger her en kort beskrivelse af kompetencemålsprøven (som er den afsluttende skriftlige og mundtlige eksamen i tysk). TAK for interessen!

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kompetencemålsprøven i tysk

Kompetencemålsrpøven i tysk består af en mundtlig og en skriftlig del, der tilsammen munder ud i én samlet karakter.

Den mundtlige del

Den mundtlige del, der selvfølgelig foregår på tysk, kan være individuel  (30 min.) eller foregå i grupper. I år har jeg mange, der har valgt at gå op i 2-mands grupper, hvilket jeg også tilråder dem, da tidsrammen derved forøges, og der er ro til en større grad af fordybelse i den didaktiske samtale.

Diskussionsspørgsmål

Den mundtlige prøve foregår på baggrund af 6 bredt formulerede diskussionsspørgsmål indeholdende et perfomativt element. Der udarbejdes to diskussionsoplæg til hver af de tre moduler: 1. Interkulturel kommunikation, 2. Sprogundervisning og læreprocesser i tysk som fremmedsprog, 3. Tyskundervisningens mål, metoder og materialer. Diskussionsspørgsmålene indeholder flg. elementer: Angivelse af kompetenceområder, problemformulering, begrundelse, et performativt element samt en litteraturliste, der er tale om max. en side i alt.

En 24-timers prøve

Prøven er en 24-timers prøve, hvilket vil sige, at de studerende dagen før prøven, får meddelt, hvilket diskussionspørgsmål lodtrækningen er resulteret i. De har dermed tid til at uddybe det pågældende diskussionsspørgsmål og forberede den mundtlige prøve, der starter med ca. 7 min.´s indleding efterfulgt af en samtale ml. de(n) studerende og eksaminator.

Den skriftlige del

Den skriftlige prøve er en 6-timers individuel prøve, der består af to dele: 1. en intersprogsanalyse af en elevtekst på dansk samt 2. en fagdidaktisk orienteret besvarelse på tysk med udgangspunkt i en tysk tekst. Alle hjælpemidler er tilladt - dog ikke kommunikation med andre. Sidste år, der var det første år, jeg havde denne nye prøveform, var de studerende helt oppe i det røde felt af stress! 6 timer lyder måske af meget, men de to meget forskelligrettede dele af prøven, satte dem under max pres.

Karaktergivining

Som skrevet i starten, er der tale om én karakter: "Den studerendes præstation skal vurderes ud fra en samlet vurdering af delprøverne". Der er ofte en stor forskel på de studerendes mundtlige og skriftlige formåen - med skriftligt tysk som det, der volder de fleste problemer. Ligeledes er intersprogsanalysen for mange forbundet med "angst", da der er her deres overordnede viden om den tyske grammatik - placeret i en kommunikativ kontekt - skal komme til udtryk.

Kompetencemålsprøvens områder

De studerende prøves i deres kommunikative færdigheder på tysk (læse, lytte, tale og skrive samt præsentation), i deres fagfaglige samt didaktiske viden samt i deres viden om sprog og sprogtilegnelse. Der er mange områder i spil, så det er om at komme i gang, så processen bliver lærerig og kvalificerer de studerende til at blive kompetente tysklærere i folkeskolen.