BLOG

Empty article - Subtitle

Send de nationale test på tidlig efterårsferie

og lad dem strande et sted derude langt fra unge i 8. klasse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det vil umiddelbart fjerne en af de store kilder til den ødelæggende præstationskultur, som giver alt for mange unge et presset ungdomsliv. Hvis nogle skulle være i tvivl om alvoren og omfanget af konsekvenserne af præstationskulturen, så læs om Iben Nørup og Betina Jacobsens forskning ”Ung i en præstationskultur”. Men der er jo ikke mange, der er i tvivl - heller ikke vores nye undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. Ministeren erklærer også, helt i overensstemmelse med undersøgelser af bl.a. læsetesten i 8. klasse, at de nationale test tillige er fejlbehæftede, og at hun ønsker et ordenligt og varigt alternativ.

Helt absurd udtaler ministeren så den 24. september til Folkeskolen, at hun alligevel fortsat vil udsætte eleverne i folkeskolen for testene, indtil det nye alternativ er klart.

Det harmonerer ikke med det lyse budskab fra den 25. juni, hvor man kunne læse i ”Retfærdig retning for Danmark”, at ”En ny regering vil endvidere afsøge muligheden for at sætte de nationale test i bero …”

Yes, det var en herlig tirsdag – den 25. juni. Jeg følte mig helt høj og glad og havde en god fornemmelse i kroppen over, at jeg via mit arbejde i hovedstyrelsen havde ydet mit bidrag til at sætte en ny og bedre retning.

Ugen efter var jeg taget på feriekoloni og allerede på den første dags eftermiddag materialiserede sig de af forskningen beskrevne unge sig lige foran mig. Med få timers mellemrum kom først en af pigerne fra 7. klasse, som ikke havde været med på koloni før og senere en pige fra 7., som havde været med på koloni i flere år. Begge sagde, ”hvor er det godt, vi skal være her længe”. Vi er på koloni i 10 dage, og for dem var det et frirum fri for angst for måling af præstationer.

Pernille Rosenkrantz-Theil er indbudt til at holde tale på DLF’s kongres i næste uge. Der må hun meget gerne annoncere, at hun alligevel vil sætte de nationale test i bero – NU! Ellers bliver det kun til begrænset høflighedsapplaus fra mig.

”Mine” kolonipiger og med dem resten af eleverne i folkeskolen skal ikke have presset en syg præstationskultur ind i sig. Send de nationale test på tidlig efterårsferie uden hjemkomst.

https://www.folkeskolen.dk/650726/forskere-skolens-praestationskultur-faar-boern-til-at-gaa-ned

https://www.boerneraadet.dk/nyheder/nyheder-2018/samfundet-nedbryder-boern-og-unge-med-praestationspres-og-drukner-dem-i-mistrivsel

https://www.altinget.dk/misc/Retf%C3%A6rdig%20retning%20for%20Danmark_2019-06-25_ENDELIG.pdf