BLOG

Empty article - Subtitle

Danish design – made in Polen

”I Danmark hylder vi vores stolte designtradition - men der bliver færre og færre håndværkere, som dyrker stolte gamle håndværksdyder. Nogle mestre holder dog stadig ved.” (dr.dk) DrKultur har i nogle virkelig spændende udsendelser under titlen: ’ Dansk håndværk – oldschool eller super cool’, fulgt fire forskellige håndværkere, der hver viser deres fag og passionen for denne frem.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den nye erhvervsskolereform, håndværkernes manglende praktikpladser og de rekordmange arbejdsløse akademikere er alle emner, der fylder meget i den danske debat for tiden. En debat man kunne præsentere eleverne for – måske gennem folkeskolens nye fag, håndværk og design?

Danmark har et stort arsenal af dygtige håndværkere, som alle er (aner)kendt i udlandet for deres flotte design og håndværket bag. Men – kan vi blive ved med at bevare vores ry, og skabe gode håndværksmæssige produkter?

Det bliver antydet i udsendelsen, at vi er blevet mindre kreative og der bliver færre og færre af dem der kan. Vi sælger vores håndværksmæssige viden til billige hænder og dette er ærgerligt, da vi har brug for håndværkere, der kan sikre vores fælles arv. Vi kan ikke tåle at blive historieløse og har brug for at vække nogle af vores gamle håndværkstraditioner til live.

I gamle dage skulle håndværkerforeningen vise håndværkets stilling i samfundet – kunne vi lærere overtage denne opgave i vores fag? Da den håndværksmæssige viden ikke længere går i arv kan vi praktisk-musiske lærere være de første mestre. Vi kan give eleverne det første trin op ad trappen, hvor vi tydeliggør vigtigheden af deres kreative evner og fremtidsdrømme, og sende dem videre til den næste mester?

Vi skal huske på, at vi spiller en stor rolle som forbruger – Vi er kvalitetsbevidste og har en villighed til at betale for noget, der er fremstillet til/efter vores behov. Vi vil gerne betale for noget, der er dyrere og holder længere! Danish Design – Made in Denmark… Sådan vil jeg gerne have det til at lyde!

Mvh Trine

Se udsendelserne - evt. sammen med dine elever:

http://www.dr.dk/tv/se/dansk-handvaerk/dansk-handvaerk-oldschool-eller-supercool-1-4/