Læs mere fra Tysklærerforeningen for grundskolen:

Lærfest'25: Jeg glæder mig over de unge læreres vilje. Nu mangler vi kun at få regeringen med
Da Flemming Nygaard tog til messen 'Lærfest' gik han i dialog med både producenter og fagredaktører.
I dagene 2. og 3. april løber projektet Lærfest’25 af stablen i Aarhus Congress Center.
Lærfest er en stor fysisk fag- og salgsmesse om skole, læremidler og god undervisning. På messen udstiller undervisningsforlag og forskellige firmaer de nyeste digitale og analoge læremidler og øvrige ressourcer til grundskolen. Det var derfor oplagt for ”en gammel rotte” inden for fremmedsprog og især faget tysk at kigge forbi. På messen har man mulighed for at deltage i en lang række oplæg, debatter og events og en unik mulighed for at gå i dialog med producenter og fagredaktører.
Jeg valgte det sidste og lagde ud med en snak med en medarbejder for Center For Undervisning (CFU): "Danmarks ressourcecenter for skoler og ungdomsuddannelser med det nationale samarbejde, lokalt forankret", som det hedder sig.
Jeg husker de gamle amtscentre, der stod for det samme, og som blev afløst af CFU, da amterne blev nedlagt. I min tid som lærer var det almindeligt med jævnlige besøg på amtscentrene for at få inspiration til den daglige undervisning. Jeg spurgte medarbejderen, om der stadig var mange tyskkurser og fik svaret, at enkelte var der da, men slet ikke som tidligere. Det var der ikke længere ressourcer til, og prioriteringen gik i andre retninger som kurser i ChatGPT og lignende.
Desuden var interessen dalende, hvad angik især fremmedsprogene tysk og fransk, understregede han.
Tre boghylder
Så gik turen videre til forlagsudstillingerne, hvor jeg kunne konstatere, at fremmedsprogene hos forlagene Alinea og Gyldendal var henvist til tre boghylder med de nyeste undervisningsmaterialer. På forespørgsel om sprogene og især tysks udvikling var svaret, at jeg på forlagenes hjemmesider kunne finde mange materialer. Jeg fandt ikke øvrige forlag med bogrepræsentationer til fremmedsproget tysk.
Lidet opløftet fortsatte jeg til udstillingen på Balkonen, hvor jeg fandt standen for Det Nationale Center for Fremmedsprog (NCFF), der blev påbegyndt i 2017, og hvis mission har været at fremme fremmedsprog, således at flere får flere og bedre fremmedsprogskompetencer, og at sproguddannelserne er fagligt stærke og relevante.
Som jeg har fulgt arbejdet, har centret gjort en uvurderlig indsats for at styrke fremmedsprogene bredt set med sin repræsentation i henholdsvis Aarhus og København.
Centret har fokus på at hjælpe fremmedsprogene, og det sker blandt andet gennem konferencer, kurser og konkret hjælp i det hele taget. NCFF har en bevilling fra Uddannelses- og Forskningsministeriet samt Børne- og Undervisningsministeriet til udgangen af 2025. Og man må inderligt håbe, at bevillingen forlænges, så interessen for ikke mindst tysk og fransk kan styrkes.
Tysk fra 0. klasse
Videre gik besøget til Goethe Instituttets stand, der bugnede af hjælp i form af materialer og kurser, tests og meget mere til tyskundervisningen. For den tysklærer eller tyskgruppe på en skole, der måtte have brug for det, vil man på Goethe Institut, Dänemark, København kunne finde megen inspiration og hjælp. Tag eventuelt kontakt til Experte für Unterricht Patrick Ploschnitzki på patrick.ploschnitzki@goethe.de
På vej ned ad trappen mod udgangen fik jeg øje på Tønder Kommunes stand. I Sønderjylland er man allerede gået i gang med at fremme folkeskolelevers tidlige kendskab til tysk sprog og kultur. I efteråret 2014 besluttede byrådet i Aabenraa Kommune at indføre tysk fra 3. klasse ved skoleårets start i 2015. Samme år besluttede kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune at indføre tysk fra 0. klasse, og i 2016 indførte Sønderborg Kommune ligeledes tysk fra 0. klasse.
Standen bugnede af inspiration, og i Tønder Kommune vil man dette år gennemføre mundtlige og skriftlige tyske prøver med elever, der har haft tysk fra 2016. Spændende bliver det.
På vej ud af den velbesøgte messe glæder jeg mig over de mange unge lærere og interesserede, der præger arealet og tænker samtidig: Nu mangler vi stort set kun, at også regeringen vil bakke op omkring interessen for tysk med en Tysklandsstrategi, der kan give tyskfaget den vind i sejlene, man kunne forvente.