Tysklærerforeningen for grundskolen

Blog

Spil grammatik!

Det er sjovt at spille spil. Nu er der netop udkommet et komplet læringssystem som baserer undervisningen i tysk grammatik først og fremmest på spil.

Publiceret Senest opdateret

Tre erfarne gymnasielærere, Anne Nyeng Christensen, Anne Louise Ejerskov og Charlotte Sønderby, har udviklet, designet og afprøvet spil som metode til at lære tysk grammatik. Socialt, taktilt, analogt. De er overbeviste om at metoden har været en medvirkende årsag til at antallet af elever som hæver deres tyskniveau fra B til A, øges markant på Rosborg Gymnasium i Vejle. Eleverne afskrækkes netop ikke af grammatikken som et uoverstigeligt kaos. Tværtimod oplever de at: nåå, er det bare det... og eleverne synes det er hyggeligt at lære ved at spille sammen.

Tyskbloggen

På Tyskbloggen blogger på skift medlemmer af Tysklærerforeningens bestyrelse.

Grib grammatikken

Det konkrete materiale er omfattende. Der er 28 forskellige spil med spillevejledning og inspiration. Dertil hører en lille grammatikbog, som er integreret i spillene. Klare grafiske fremstillinger og transparent ordvalg i de korte eksempler. Som gammel sprognørd er det lidt trist når man ikke kan genfinde det sproglige creme de la guf, man altid har været stolt af at have indsigt i. Man kan kalde det mangelfuldt. Man kan også kalde det realistisk. Forfatterne har fokuseret benhårdt på de ting som de vil være kisteglade for at eleverne kan.

Lærere på kursus

Forfatterne og Tyskforlaget præsenterede systemet på et fyldt kursus i Vejle. De klasser, som skal undervises er tydeligvis meget forskellige, og det vil derfor være en fordel at materialet er fleksibelt. Der kan fx skrues op for bevægelsen og konkurrencemomentet, så der kan komme noget farve i kinderne. Der kan også skrues ned, hvis man som en af kollegerne fra Horsens fortalte, har en klasse fuld af fodbolddrenge, som ender i store konflikter når det handler om at vinde eller tabe. Spillene kan anvendes fra 7. klasse til gymnasiet.

Prøv selv

Du kan ikke købe et enkelt spil eller to, for spillene og grammatikbogen er netop tænkt som et samlet hele, så det er en større post på fagbudgettet. Derfor bør man lige kigge nærmere på konceptet. Der er helt sikkert flere kurser på vej. Du kan også få en introduktion og prøve nogle spil på Tysklærerdagen på Skarrildhus.