Tysklærerforeningen for grundskolen

Blog

DR for didaktisk reduktion: Men lige til grænsen!

Netop i dag kan vi fejre tre fødselsdage på 100 år: Sønderjyllands officielle genforening med Danmark og tillige fødslen af to nationale mindretal på hver sin side af grænsen. Grænselandets historie er ganske indviklet og svær at kapere uden et indgående kendskab. Danmarks Radio har ganske givet derfor i sine udsendelser valgt det man kalder en didaktisk reduktion med det formål at fortælle grænselandets historie til hele TV-Danmark, og skåret en hæl og klippet en tå. I formidlingens hellige navn har man forenklet og endda tilladt sig brugen af anakronismer. Man er gået - ja lige til grænsen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den britiske dronning Victoria spurgte en gang i midten af 1860'erne sin premierminister Lord Palmerston, hvem der egentlig havde forstået det slesvigske spørgsmål. Palmerston svarede hende, at det var der tre personer der havde: hendes afdøde husbond Prins Albert, en tysk professor, der imidlertid var blevet sindssyg og så ham selv, men han kunne intet huske.

Tyskbloggen

På Tyskbloggen blogger på skift medlemmer af Tysklærerforeningens bestyrelse.

I DRs serie Grænseland indgår rekonstruktioner af historiske begivenheder. Fok taler her vel af praktiske grunde rigsdansk og standard tysk (Hochdeutsch) i stedet for det mere autentiske sønderjysk og plattysk, og det reducerer jo helt klart underteksterne til ca. det halve.  På afstemningsdagen synger de dansksindede på perronen ”Der er et yndigt land”, men sang de mon ikke ”Kong Christian” i stedet? De tysksindede sang ganske rigtigt ”Schleswig-Holstein meerumschlugen”, men at de vifter med det nuværende tyske flag (Schwarz-Rot-Gold) i stedet for den mere autentiske slesvigholstenske trikolore er helt klart en unødvendig fejl. Det nuværende tyske flag var mellem 1919-1933 også Weimar Republikkens officielle flag, men det var i 1920 slet ikke så gangbar i Slesvig-Holsten som symbol. Det var trikoloren, der som revolutionsflag var rettet mod det danske styre frem til 1864 og derfor naturligvis forbudt fra dansk side.

En påtænkt zone 3 i det sydligste Slesvig og konflikten herom nævnes ikke. Måske af sparehensyn, men der blev der jo heller ikke afholdt en afstemning. I zone 1 stemtes der en bloc, dvs. enten skulle hele zonen tilfalde Danmark eller Tyskland. I zone 2 blev der afstemt sognevis nok med henblik på eventuelle småkorrektioner af den nye grænse. Kortene synes at ignorere købstaden Sønderborg ganske, der imidelertid også havde tysk flertal. I det hele taget kunne man have kælet for en større korrekthed af de historiske kort.  

Tja, de dansksindede må i udsendelsen tåle at blive beskyldt ”Speckdäne” 25 år for tidligt. Der er atter tale om en anakronisme, da udtrykket knytter sig til de folk der efter anden verdenskrig blev beskyldt for at  ”konverterede” til danskheden af simpel sult.

Lad os glæde os over – nu i bagklogskabens klare lys - at vi fik en fin og nu atter genåbnet grænse. I dag er derfor både en festdag und ein Festtag.

Powered by Labrador CMS