Tysklærerforeningen for grundskolen

Blog

German-Danish Cultural Year of Friendship Erasmus+ Online contact seminar – 29 and 30 October 2020

Det er nu så vigtigt, at eleverne ikke bliver fastholdt i en hjemmekultur, hvor de kun har lidt at gøre med få andre unge og verden lukker sig mere og mere omkring dem. I en Covid19 tid får online samarbejder med andre elever ude i verden en anderledes vigtig betydning.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi ønsker danske partnere

Tyskbloggen

På Tyskbloggen blogger på skift medlemmer af Tysklærerforeningens bestyrelse.

- Vi ønsker at arbejde med naboskabet.

- Vi hører, danskerne er så digitale og klarer skolesituationen med hjemsendelse af elever online - vi ønske at lære af danske skoler.

Jeg har netop deltagelse på online kontaktseminar for lærere. Denne gang arrangeret mellem Erasmus+ afdelingerne i Tyskland og Danmark. Igen et seminar udelukkende for danske og tyske lærere, hvor begge parter ønsker partnerskaber over grænsen. Enten online via eTwinnnig alene eller partnersamarbejder, hvor der kan planlægges kommende fysiske møder for elever.

Det slår mig igen, hvor stor betydning det har for os, at vi søger hinanden og vil hinanden og værdsætter vores fælles rødder. Jeg møder stor velvilje og ønske om samarbejde. Det er eleverne, der tænkes på. Viden om at mødet mellem elever gør fordomme til skamme og skaber venskaber.

Og disse møder er så ønsket og eftertragtet fra såvel dansk og som fra tysk side.

Online

På seminaret var et overtal af tyske lærere, så de danske lærere var meget eftertragtede. Der er efterspørgsel på danske lærere, både lærere, der taler tysk men også danske lærere generelt, der vil lave projekter med geografi, historie, drama - ja hvad som helst. Det vigtige er ikke faget i sig selv, men mødet og kulturkendskabet til og venskabet med hinanden. Troen på at vi kan noget sammen - og det vil vi gerne.

Jeg var ikke del af seminaret, men skulle delagtiggøre deltagerne i mine gode erfaringer fra eTwinning og Erasmus+ i en præsentation og efterfølgende deltage i en snak, hvor deltagerne forsøgte at finde hinanden og lave partnerskaber online. Det er svært at danne gruppe online, og jeg var heldigvis ikke hovedansvarlig - men det var bare et stort ønske blandt deltagerne at finde partnere. Jeg lovede naturligvis, at være behjælpelig efterfølgende med kontakt til mine eTwinninng og tysk netværk, hvis der ikke blev fundet en samarbejdspartner.

German-Danish Cultural Year of Friendship

I anledning af Det tysk-danske kulturelle Venskabsår har der været to kontaktseminarer med deltagelse af lærere fra Danmark og Tyskland.

I det første - hvor vi fik lov at mødes fysisk - var de tyske deltagere fra Schleswig-Holstein, og vi holdt seminaret på tysk. Det andet her var online, og her var de tyske deltagere fra hele Tyskland. Her var kontaktsproget engelsk.  

Flot initiativ - stor ros til initiativtagerne og planlæggerne. Og også for at tage udfordringen op og ikke bare aflyse. At turde kaste sig ud i at gøre erfaringer med online samarbejdsseminar.

Håber på flere venskabsseminarer - helst fysisk naturligvis.

----------------------------------------------------------------------

Se program nederst på siden

Personer på foto:

Monika Held and Katharina Fahr, PAD - NA Germany

Alexander Theis Kjærby Andersen, NA Denmark

Christian Matthes, Ministerium für Bildung, Wissenschaft und Kultur des Landes Schleswig-Holstein

Ulrich Heedt, PAD – NA Germany

Se også fra første seminar

1:  https://www.folkeskolen.dk/1855104/kan-danske-elever-etwinne-kreativt-med-elever-paa-tyske-skoler-paa-tysk

2: https://www.folkeskolen.dk/1855104/kan-danske-elever-etwinne-kreativt-med-elever-paa-tyske-skoler-paa-tysk