Blog

Woche Sex

Eleverne har godt af seksualundervisning på tysk. ”Jeg har seriøst ikke haft seksualundervisning siden de små klasser”, sagde en af de store drenge. En kollega fortalte at en elev havde haft brug for fortrydelsespiller. Konklusion: Oplysning er virkelig på sin plads – og hvorfor ikke på tysk.

Publiceret Senest opdateret

Fokus skulle være viden om kroppen samt at passe på sig selv og hinanden. Jeg fandt noget sagligt materiale om mandens underliv. Der var mange nye betegnelser: Eichel, Harnröhre, Hodensack. Mens de læste om disse ting, tog eleverne mere almindelige ord til sig - Schwamm, katapultieren, Temperatur - uden at tænke så meget over det. De glemte at de arbejdede med sprog, fordi de var optagede af temaet. Og de kunne håndtere det grænseoverskridende tema, fordi der stod tysk på skemaet.

Tyskbloggen

På Tyskbloggen blogger på skift medlemmer af Tysklærerforeningens bestyrelse.

Følsomt

Kønsorganer er naturligvis ikke et uproblematisk tema. De modne elever sætter sig til at læse og løse opgaver. De mindre modne protesterer; Hvorfor skal vi lære det her? Jammen på tysk?! Jeg ringer til min mor, jeg vil hjem!

En elev mente at opgaven var hetero-normativ og derfor irrelevant for hende. Hun kom over det. Reaktionen er tidstypisk. Meget af det materialer, der i disse år produceres tager fat i transgendering, pride, 117 betegnelser for identifikation af køn. Men det var ikke mit ærinde denne gang.

Pas på jer selv

I anden halvleg af forløbet lod jeg eleverne vælge sig ind på forskellige temaer, fx prævention, kvindens anatomi, Kinderschutz og også mindre kropslige aspekter såsom kærlighed og jalousi. Det er gode emner, indrømmede de, uanset om man solidariserede sig med andre kønsidentiteter. Blandt mine elever fylder kønspalaveren virkelig meget. Men det har desværre ikke gjort fortrydelsespillen overflødig.

Content & Language

Eleverne og jeg har faktisk gennemført et lille CLIL forløb som var reelt givende både med hensyn til viden og til sprog. Sådan et som jeg drømmer om engang at lokke en kollega ombord i. Indtil videre har jeg slet ikke haft held med det. Folk synes ikke der er tid til det, eller de forstår ikke konceptet.

Men i den forløbne uge 6 gjorde et temavalg for en gangs skyld indtryk på mine kolleger. Seksualundervisning på tysk – så har man hørt det med.