Tysklærerforeningen for grundskolen

Blog

Genau! – hvad du bør lytte til

Faget tysk er trængt i uddannelsessystemet. Gymnasieeleverne vælger det fra. Vi beklager os over, at der trods Nabokanalernes tilbud er for få tyske film til rådighed. Informationer om, hvad der sker i Tyskland her og nu, er en mangelvare på medieområdet som helhed. Det er derfor herligt, at der nu med den nye Radio4-kanal er kommet et fast indslag med programmet ”Genau”, der sendes på Radio4 tirsdag fra kl. 13-14. Programmet kan downloades som podcast, og det bør du som tysklærer gøre, så du kan følge med i, hvad der sker i Tyskland netop nu. Informations tysklandskorrespondent Mathias Sonne har i Information beskrevet programmet, og har givet undertegnede blogger tilladelse til at citere uddrag af hans indlæg den 04.12.2019.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

12. dec. 2019, redaktionen: Der er blevet foretaget ændringer i nedenstående indlæg, da Informations journalist oprindeligt havde tilladt at citere hele artiklen, men har skiftet mening, da artiklen er bag betalingsmur.

Tyskbloggen

På Tyskbloggen blogger på skift medlemmer af Tysklærerforeningens bestyrelse.

Genau!

Programmet, der kan lyttes fra følgende link https://www.radio4.dk/program/genau/

beskriver sig selv således:

”Vi kører i tyske biler, spiser tysk slik og tager på storbyferie i Berlin. I 2020 fejrer vi genforeningen af Sønderjylland med Danmark og fastsættelsen af den nuværende grænse med Tyskland. Men hvor godt kender vi egentlig vores store nabo mod syd - Europas økonomiske stormagt, landet med Bundesliga, bajer og Brandenburger Tor? Vært Thomas Schumann er drevet af en lyst til at tage lytterne med på en rejse ned ad Autobahn og gøre lytterne klogere på det, som gør Tyskland til Tyskland.”

Informations europakorrespondent Mathias Sonnes artikel I Information kan læses i nedenstående:

God læse- og lyttelyst!

Informations Tysklandskorrespondent:  ”Hurra for Radio4, der gider at tale om vores naboland

Radio4’s Genau er glimrende oplysning til borgerne om Tyskland. Men det demonstrativt løse onemanshow med telefon bevæger sig ofte et sært sted mellem nybegynder og nørd, synes vores Tysklandskorrepondent, der har lyttet med fra Berlin.

Der kan derfor kun råbes hurra for, at Radio4 har skudt gang i det ugentlige program Genau, hvor værten, journalist og cand.mag. i tysk Thomas Schumann, snakker sig igennem den ugentlige tysktime. Genau er et program om »hva’ der rør’ sig aktuelt i Tyskland«, som Thomas Schumann formulerer det på sit drevne jyske. Den mission er Genau kommet fint ud over rampen med i de første afsnit. Også selv om det kræver en stærk omskoling af ørerne at komme fra min suverænt foretrukne radiokanal, den dyre og gennemproducerede nyheds- og featurekanal Deutschlandfunk, til Schumanns onemanshow, hvor der med relativt ringe lyd bliver snakket og telefoneret og ofte også tænkt højt. Og brugt lige rigeligt med fyldord i sætninger som »hvad hedder det øh … vi skal jo tale om valg, altså i Tyskland …«.

Om anden udsendelse hedder det bl.a.: Hurra – und ’Hut ab’

I et langt og fint, men også lidt for ukritisk, indslag om den tyske bilindustri er vi kommet godt rundt om dens gryende krise. Og i et af Genau’s hidtil bedste indslag har lytterne fået en nørdet gennemgang af den lammede regeringsdannelse i den østtyske delstat Thüringen, hvor Die Linke på den yderste venstrefløj og AfD på den yderste højrefløj fik omkring halvdelen af stemmerne ved valget i oktober. Hurra for Genau. Hvis det fortsat lykkes at klæde danske lyttere på til at forstå vores vigtige naboland lidt bedre, så er der kun én ting at tilføje: Hut ab!”

Læs hele Informations anmeldelse af Genau her (artiklen er bag betalingsmur).