Blog

Tom træls etwinning

Du kan kalde det opgradering eller aflysning. Netværk er blevet ryddet, og platformen er blevet så mega langsom at den risikerer at miste relevans.

Publiceret Senest opdateret

Etwinning hedder den platform, som i ca 15 år stod til rådighed for alle os, som gerne vil arbejde internationalt med vores fag. Her kunne du finde kontakter sorteret efter hvilken type skole, hvilket fag og sprog. Jeg brugte etwinning til at oprette projekter, så mine eleve kunne anvende tysk til kommunikation med andre unge. Jeg brugte det også til at finde kontakter til udvekslinger. Og jeg blev fundet af en kollega, som gerne ville på job shadowing på min skole.

Tyskbloggen

På Tyskbloggen blogger på skift medlemmer af Tysklærerforeningens bestyrelse.

Så skulle der moderniseres. Det er der sikkert grunde til. For et par måneder siden skiftede platformen farve fra orange til blå og blev ekstremt langsom. Men det værste er at alle mine 200 kontakter, som jeg har bygget op over 10 år, forsvandt. Det var med meget kort varsel at det gik op for mig at mit netværk ville blive slettet. Tilfældigvis læste jeg en mail fra firmaet. Etwinning var for mig ikke et socialt medie hvor jeg hænger ud, men et værktøj jeg af og til har haft behov for og stor fornøjelse af. Halvdelen af mine kontakter er sikkert ligegyldige. Nogle få nåede jeg at gribe fat i, for at de skulle huske mig, men ellers er jeg slået tilbage til start.

I princippet kan den ny platform vistnok det samme som den gamle. Men det gode indhold kommer fra de aktive lærere, så det skal først retableres eller opbygges på ny. Man kan ikke hurtigt etablere sit indhold, sit netværk mv, for der er ikke noget der går hurtigt. Man skal have sit strikketøj eller sin bog ved hånden, for hvert klik udløser en ventetid. Det er internetbrugere i dette land ikke (længere) vant til. Måske er langsommeligheden en konsekvens af forhøjet sikkerhed. Hvis det er tilfældet bør etwinning administratorer skrive dette tydeligt på forsiden af alle materialer. Ellers vil det være svært at vinde læreres interesse for at bruge etwinning. Sikkerhed er vigtigt, men det vil være ægerligt hvis sikkerhedsgevinsten bliver selvopfyldende derved at folk holder sig væk.

Internationalt samarbejde er vigtigt. Og det har været en gave når det er lykkedes at få børn og unge til at samarbejde om et projekt eller udveksle og sprog kulturer. Der er så meget brug for det som nogensinde. Så ok, mit netværk står ikke til at redde, jeg er som nævnt tilbage i startfeltet, men nu håber jeg blot at nogen vil redde etwinning.