Hvo intet vover…

Åbent brev til uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund om Tysklandsstrategien.

Offentliggjort Sidst opdateret

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (Moderaterne) slår i Politiken i et interview med journalist Ida Nathan den 27. juli 2024 alarm efter endnu et år med færre studerende til velfærdsuddannelserne.

En del af interviewet, der gælder blandt andet faget tysk, giver mig anledning til nedenstående åbne brev.

Tysklærerforeningen for grundskolen

Her skriver på skift medlemmer af Tysklærerforeningen for grundskolens bestyrelse.

 

Kære uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

Jeg har med interesse læst interviewet med dig i Politiken den 27. juli 2024, hvor journalist Ida Nathan i et interview om optaget i tysk og fransk på de videregående uddannelser blandt andet stiller dig nedenstående spørgsmål, hvortil du svarer:

Ida Nathan: ”Der er også et ret stort fald i optaget på sproguddannelserne – 9 procent færre optagne på tysk og fransk og 14 procent færre på de andre sproguddannelser. Er du bekymret over det?” Christina Egelund: »Det er jeg i høj grad bekymret for. Vi lever i en mere og mere globaliseret verden, og geopolitikken fordrer, at vi bliver dygtigere til at tale sammen, ikke dårligere. Jeg kommer til at kigge på, hvordan vi får gjort sproguddannelserne mere attraktive igen. Det er en vigtig prioritet«. 

Ida Nathan: ”Hvad har du af tanker i forhold til at få flere til at gå den vej? 

Christina Egelund: »Det er en dialog, jeg først og fremmest skal have med universiteterne. Men det er vigtigt, at de unge i et lille sprogområde som Danmark har de sproglige kompetencer, der skal til, for at vi kan klare os godt internationalt, og at vi er i øjenhøjde med folk fra andre lande«. »Det er vigtigt, at vi i et europæisk fællesskab har unge, der kan tysk og fransk«. 

Ovenstående betragtninger er særdeles interessante, og jeg bidrager gerne med et forslag til, hvorledes interessen for tysk kan fremmes.

Frem til 1935 var tysk det fremherskende fremmedsprog i Danmark. Herpå tog engelsk over, og siden er det gået tilbage for faget tysk. Det har især været mærkbart i de seneste ca. 20 år, hvorfor gymnasierne har vanskeligt ved at rekruttere elever, der går videre med tysk.

Regeringen kunne fremme interessen ved igen at udarbejde en Tysklandsstrategi, der kunne fremme interessen for faget og fremme samarbejdet med vores naboland Tyskland.

Det er din partifælle udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der ”sidder med aben”. Jeg har siden den 11. januar 2023 forgæves forsøgt at få en reaktion fra udenrigsministeren, der tilsyneladende ikke kan bringes til at give et svar. Læs eventuelt: ”En ”Løkke”lig udgang på Tysklandsstrategien har lange udsigter!”

Et flertal i Folketingets Europaudvalg fremlagde den 7. februar 2022 følgende forespørgsel for udenrigsministeren: ”Ministeren bedes redegøre for, hvad status er for arbejdet med den Tysklandsstrategi, som et flertal pålagde regeringen at udarbejde under behandlingen af beslutningsforslag B 85 (folketingsåret 2020-21). Herunder bedes ministeren redegøre for, hvor langt man er i udarbejdelsen, og hvornår regeringen forventer at fremlægge strategien.« Til dato intet svar.

Måske vil du, Christina Egelund som uddannelses- og forskningsminister og partifælle med Løkke Rasmussen kunne bevæge ham til at tage problematikken op, så tysk igen kunne komme på lystavlen, når eleverne fremover skal vælge faget.

Jeg formidler gerne dit svar videre.

Med venlig hilsen

Flemming Nygaard