Blog

Museum og Vejlehvalens underkæber

Hvaloplevelser i Wien

En dansk finhvalhistorie med østrigsk finale

Offentliggjort Sidst opdateret

Hvad har Wien og hvaler med hinanden at gøre? Det vil mange nok spørge. Men Wien er andet end schnitzel og klassisk musik. Byen er selvfølgelig i høj grad også en del af den tyske historie - og den danske. Wienerkongressen i 1814-15 konfirmerede Norges afståelse til Sverige. Østrig er et af de lande Danmark har vundet over i et søslag. Østrig med Wien er en vigtig del af den danske tysklærerstands almendannelse - eller burde helt klart være det.

Tyskbloggen

På Tyskbloggen blogger på skift medlemmer af Tysklærerforeningens bestyrelse.

Wiens beliggenhed ved Donau langt fra havet gør naturlige hvalforekomster ganske usandsynlige, men som en af Europas ypperste hovedstæder, har den østrigske metropol naturligvis et naturhistorisk museum. Her finder man en ganske anden og særdeles konstruktiv tilgang til de dansk-østrigske relationer, nemlig et samarbejde på basis af zoologien.

I december 1888 strandede en 19 m lang finhval i Vejle Fjord og denne faunistiske sensation gav anledning til en hvalturné over København og Berlin til netop Wien, hvor sundhedsmyndighederne forbød en fortsættelse af fremvisningen: det var blevet sommer og selv store mængder af konserveringsmidler kunne ikke forhindre det faktum, at hvallugt nu engang ikke er vellugt. Heldigvis kunne det naturhistoriske museum erhverve sig finhvalens skelet, hvor det så befinder sig den dag i dag. Blandt andet derfor drog jeg fornyligt til Wien.

Wien og hvaler er selvfølgelig en ret nørdet emne, men på den anden side er det eksempel på, hvad viften af Wienerhistorier også kan byde på. Jeg brugte Østrig og Wien i min tyskundervisning efterfølgende på alle mine klassetrin. Og nej det behøver ikke være hvaler hver gang.