Tysklærerforeningen for grundskolen

Blog

Tysk ’fyrtårn’ i front

eTwinning er udviklende, motiverende og sjovt - og tysk er faktisk det fag i grundskolen, der er bedst repræsenteret blandt de danske eTwinning ambassadørers kerneområder.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tysk! Ja, hvem skulle tro det?

Tyskbloggen

På Tyskbloggen blogger på skift medlemmer af Tysklærerforeningens bestyrelse.

eTwinning kan noget særligt, fordi alle elever skal være del af digitalisering og internationalisering og eTwinning er vigtig i tidlig sprogindlæring.

Da jeg blev formand i TLFG lavede de andre eTwinning ambassadører en del kærlig sjov og grin med mig og min passion for tysk. Men det er vendt fuldstændigt. Blandt de 9 ambassadører på grundskoleområdet er vi nu fire, der repræsenterer tyskfaget. Og der er dyb respekt for faget.

Stærke på tyskområdet er vi nu ud over undertegnede (Volbeat T-shirt):

Lisbeth Kodal (øverst til højre), lærer men nu er international koordinator i Esbjerg-Varde kommune og driver et stor netværk for engelsk og tysk - og har desuden brugt et år på bestyrelsesarbejde i TLFG.

Ann Katrine Rannestad (øverst til venstre), skolekonsulent i Ålborg kommune, som altid støtter op om tysk i Ålborg kommune og er i front med tiltag og udviklingsarbejder med tysk.

Og nu har vi så desuden fået Charlotte Rørbøl (nederst til venstre), som underviser i tysk og er international koordinator på Langelinieskolen, med som ny ambassadør også.

Så eTwinning ambassadør korpset er kanon-stærkt omkring eTwinning og tysk.

Vi kan da ligeså godt finde en eTwinning partner til vores tysk-klasse.

Jeg er netop vendt hjem efter tre dages seminar i vores nordiske eTwinning ambassadørgruppe.

Her blev der talt en del om tysk blandt os fire tyskfaglige danske ambassadører, og vi spottede hurtigt partnere med tysk fra de andre lande - her var så ikke så mange. Kun Charlotte og jeg underviser nu i tysk, da de to andre er konsulenter - men vi fik hver en kontakt med hjem til et eTwinning skolesamarbejde i tysk.

Charlotte aftalte med en svensk lærer at bruge nogle af de fine arbejdsark Charlotte tidligere har haft succes med fra Goethe instituttets e-mail projekt Das Bild der Anderen.

Selv fik jeg en aftale med finnen Antti - og vi aftalte at lave et lille overskueligt projekt i tre dele i 9. klasse med overskriften Zukunftsträume. Im September arbeiten die Schüler an das Thema Hobbys und Interessen. Die Partnerschüler schlagen vor, welche Berufe in Beschreiben passen. Im November präsentieren die Schüler ihre Zukunftsträume mit Texten, Photos, Videos, und Fotokollagen. Im Januar schreiben die Schüler gegenseitig Briefe, wie ihr Leben in 20 Jahren ausssehen würde. Die Briefe werden in einem online Brief- Samlung-Buch publiziert.

Et samarbejde, der ikke kræver særlig meget tid, men som for eleverne er sprogligt udviklende, motiverende og sjovt - og alle kan være med.

Som eTwinningambassadør har jeg været med til at vurdere danske eTwinning projekter på tysk med henblik på tildeling af eTwinning Quality labels.

Projekter vurderes ud fra en fast europæisk skabelon. Her har Ann-Kirstin Henriksen gjort sig bemærket flere gange - i 2016 vandt klasses projekt en pris, der bragte klassens med på Danmarks Læringsfestival, hvor nolge af eleverne fortalte om projektet. Siden har hendes projekter med eleverne givet flere Quality Labels.

Du kan blive meget klogere på eTwinning og Tysk på TLFG’s Tysklærerdag d. 25. oktober i København.

Ann-Kirstine Henriksen arbejder i TLFG's bestyrelse. Hun vil fortælle om eTwinning projekter i tysk i overbygningen og om, hvorfor det for hende er utænkelig at undervise i tysk uden mindst et samarbejdsprojekt. Jeg vil supplere lidt med eksempler fra mellemtrin. Vi vil også samle de gode eksempler fra deltagerne.

Se program nederst på bloggen

Tilmelding på hjemmesiden: www.tysklaerer.dk

Har man brug for hjælp til at komme i gang eller løse udfordringer, kan man altid kontakte en af eTwinning  Ambassadørerne.

Læs mere om eTwinning - og find ambassadørerne her: www.etwinning.dk

På det nordiske eTwinning seminar arbejdede vi en del med kommunikation og sociale medier. Skulle du være nysgerrig - så læs her: www.folkeskolen.dk/860783/udviklende-motiverende-og-sjovt