Blog

Katastrofalt

Publiceret Senest opdateret

Flensborg Avis kunne fredag den 5. maj meddele, at man fra 2024 nedlægger ”Erhvervsøkonomi med tysk” på Syddansk Universitets Campus Sønderborg.

Tyskbloggen

På Tyskbloggen blogger på skift medlemmer af Tysklærerforeningens bestyrelse.

Vi går mod en katastrofe for tyskfaget, hvis der ikke hurtigt muligt sættes ind over for faget.

Regeringens Tysklandsstrategi, der endnu ikke er offentliggjort, kunne her være en hjælpende faktor.

Ikke længere muligt

Flensborg Avis skriver den 5. maj 2023 blandt andet: Fra 2024 er det ikke længere muligt at læse erhvervsøkonomi med tysk på Syddansk Universitets SDUs Campus i Sønderborg. Uddannelsen, der hidtil er blevet udbudt på både bachelor- og kandidatniveau, har haft et grænseoverskridende samarbejde med Europa Universitetet i Flensborg, hvor studerende har læst deres fag begge steder. Nedlæggelsen skyldes manglende interesse for faget, udtaler dekan på det humanistiske fakultet Simon Møberg Torp og uddyber ”jeg synes, at det er ekstremt beklageligt, for det er enormt vigtigt, at vi har folk, der kan tale tysk og har en kulturel forståelse for vores naboland.”

Negativ spiral

I 2019 var det Aalborg Universitet, der nedlagde tyskuddannelsen, og det ser med nedlæggelsen af uddannelsen i Sønderborg ud til, at det er en tendens, der breder sig. Der må gøres noget for at redde faget, hvis man også i fremtiden vil have tilstrækkeligt med lærere, der kan tysk.

Arbejdsgiverne efterspørger arbejdskraft, der har tyske sprogkompetencer, udtaler Peter Hansen, der er leder af regionskontoret for Region Sønderjylland-Schleswig. Han uddyber: ”Vi laver jævnligt undersøgelser af, hvad det er for sprogkompetencer, virksomhederne efterspørger. 62 procent af virksomheder med udlandsaktiviteter efterspørger medarbejdere med tyskkompetencer.”

Sker der ikke noget inden for de nærmeste år, ender det med, at tysk kommer til at stå i samme situation som fransk, hvor kun få taler det på et højt niveau.

Fortid

Så sent som 4. december 2020 havde TLFG et indlæg, hvor vi opfordrede folketingets partier til at gå i dialog om faget og Tysklandsstrategien: https://blog.folkeskolen.dk/blog-tysk-tysk-og-fransk/abent-brev-til-folketingets-undervisningsudvalg/242576

30 juni 2021 opfordrer et flertal i Folketingets Europaudvalg at pålægge regeringen at udarbejde en såkaldt Tysklandsstrategi, der skal styrke det tyske sprog gennem hele uddannelsessystemet. Blandt andet skal tysklærerne opkvalificeres: https://www.folkeskolen.dk/dansk-folkeparti-enhedslisten-konservative/flertal-palaegger-regeringen-at-styrke-tyskundervisningen/1351875

Siden 11. januar 2023 har TLFGs tidligere formand Flemming Nygaard ihærdigt gjort forsøg på at få udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der ligger inde med Tysklandsstrategien, til at prioritere den opgave at få vedtaget regeringens strategi: https://blog.folkeskolen.dk/blog-tysk-tysk-og-fransk/pa-jagt-efter-den-endelige-tysklandsstrategi/4183300 men uden held.

Vi må håbe, at den kendsgerning, at man fra 2014 nedlægger ”Erhvervsøkonomi med tysk” på Syddansk Universitets Campus Sønderborg kan få skubbet til politikerne, så der bliver tale om konkret handling.