Tysklærerforeningen for grundskolen

Blog

Solopgang over Berlin – skal du også opleve det?

Tysklærerforeningen for Grundskolen (TLFG) arrangerer i år en pædagogisk-faglig oplevelsesrejse til Berlin i dagene 22. – 24. oktober. At Berlin er en rejse værd, kan der ikke herske tvivl om. Er man i tvivl, bør man læse forfatteren Sissel-Jo Gazans bog ”Vi Elsker Stadig Berlin” fra Politikens forlag, hvor hun åbner en skatkiste af oplevelser, der rækker ud over, hvad den gængse gæst i Berlin kender til. Sissel-Jo Gazan har tidligere inspireret TLFG under besøg i Berlin. Denne gang går foreningen derfor nye veje.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hotel

Tyskbloggen

På Tyskbloggen blogger på skift medlemmer af Tysklærerforeningens bestyrelse.

Det koncentrerede program kræver et hotel med central beliggenhed. Vi bor derfor på ”Park Inn by Radisson” tæt ved fjernsynstårnet og midt på Alexanderplatz.

Skuespilleri og film 

Det er lykkedes at få et møde i stand med skuespilleren René Steinke (1963). René Steinke er født og opvokset I det gamle DDR, hvor han fik en uddannelse som efterretningstekniker. I 1986 blev han imidlertid castet til en hovedrolle i filmen ”Vernehmung der Zeugen”, der også er udkommet som undervisningsmateriale i Danmark. Filmarbejdet gav blod på tanden, og i 1989 blev han optaget på Schauspielschule Ernst Busch. Uddannelsen blev afsluttet i 1993, hvorefter det siden er gået slag i slag med en række roller i TV-serier, blandt andet i hovedrollen som Kriminalhauptkommissar i serien Alarm für Cobra 11 – Die Autobahnpolizei . Endvidere ser man ham i store roller på film og på teatret.

René Steinke vil på Goethe Institut Berlin fortælle os om sine oplevelser og sit liv som skuespiller.

Skolebesøg

Vi besøger fredag formiddag Friedenauer Gemeinschaftsschule, der blandt andet har fået ”Jacob Muth-Preis” for sit arbejde med inklusion og undervisning på tværs af årgange.

På skolen får vi lejlighed til at informere os om skolen, overvære undervisningen og tale med eleverne. Vil du vide mere om skolen, kan vi anbefale dig dette link: http://friedenauer-gemeinschaftsschule.de/fileadmin/daten/DOWNLOADS/zahlen-fakten-informationen-18.pdf

Filmpark Babelsberg

Efter skolebesøget tager vi filmtråden fra oplevelserne med René Steinke op, idet vi besøger ”Filmpark Babelsberg” i Potsdam. 

Filmparken er en del af den moderne medieby Babelsberg, hvor der siden filmens oprindelse er blevet produceret film. Der er tale om en magisk verden, hvor vi kommer tæt på film og fjernsynsproduktion.

Vi lægger ud med at komme bag kulisserne til stuntshow, hvor vi får et eksklusivt kig bag kulisserne og dermed et indblik i de medvirkendes varierede arbejde.

Herpå følger en guidet tour gennem filmproduktionens udviklingsfaser, hvor vi møder forskellige personer, der medvirker i filmproduktionen. https://www.filmpark-babelsberg.de

Aftenen

Vi tager U-Bahn fra Alexanderplatz og et par stationer frem, spadserer til den spændende restaurant Umspannwerk Ost. Som navnet siger, var der her tidligere transformatorer, der forsynede Berlin med strøm. I dag er det en typisk tysk hyggelig restaurant. 

Auf eigene Faust

Når vi har arrangeret vore rejser, er vi ofte blevet opfordret til også at give tid til individuelle oplevelser på egen hånd. Det giver vi lørdag formiddag, men ikke uden inspiration.

Vi har udarbejdet et katalog med en lang række muligheder – også med links til forberedelse – for besøg under overskrifterne: Kunst og kultur, historik, videnskab, underholdning samt henvisning til, hvad man kan foretage sig med teenagere i Berlin. 

Listen vil tilgå Berlinrejsens tilmeldte efter tilmeldingsfristen (senest den 15. maj – efter først-til-mølle-princippet, der sker på www.tysklaerer.dk under Berlinrejse 2020.) På hjemmesiden kan du også finde udførligt program med tidsangivelser.