Podcastserien og bogen giver et grundigt indblik i tysk kulturhistorie.

Deutschstunde: Information giver os Tyskland tilbage

Det tyske valg nærmer sig, og Information har netop genudgivet en vigtig podcastserie.

Offentliggjort Sidst opdateret

Personligt har jeg altid forbundet ”Deutschstunde” med Siegfried Lenz’ roman af samme navn. Romanen udkom i 1968 og beskriver efterkrigstidens litteratur med udgangspunkt i pligtens glæder. Romanen er filmatiseret og kan varmt anbefales.

Op til det tyske valg i 2017 udgav avisen Information med chefredaktør Rune Lykkeberg i spidsen en podcastserie efterfulgt af bogen ”Deutschstunde” med 34 introduktioner til tysk kulturhistorie.

Tysklærerforeningen for grundskolen

Her skriver på skift medlemmer af Tysklærerforeningen for grundskolens bestyrelse.

Med baggrund i det kommende valg til Forbundsdagen 23. februar har avisen valgt at genudsende podcastserien og genudgive bog.

I ”Deutschstunde” handler det hverken om meningsmålinger, ministerkabaler eller politiske udmeldinger. Man bliver derimod vidende om komponister, filosoffer, digtere, billedkunstnere, filminstruktører og romanforfattere i tysk historie.

I den indledende podcast understreger Rune Lykkeberg, at danskerne ved alt for lidt om vores største naboland og dets kultur i bredeste forstand. Alt for få vælger i dag tysk ikke blot i folkeskolen, men især i gymnasiet og på de videregående uddannelser. Det skaber et stort hul i forståelsen af vort naboland og giver ikke kun mangel på undervisere og forskere, men er også til skade for erhvervslivets samhandel med Tyskland på grund af mangel på fagligt dygtige medarbejdere. Hvor Tyskland tidligere var vores største samhandelspartner, er der i dag tale om en andenplads. Det skal der rådes bod på, og det er en af grundene til, at serien i øjeblikket genudsendes.

Podcastseriens seks afsnit

Personligt vil jeg foreslå, at man først lytter til en podcast og dernæst læser det tilsvarende afsnit i bogen.

Serien er opdelt i seks afsnit, der kan findes her.

I den første afsnit, ”Fra Goethe til Grass”, fortæller litteraturredaktør Peter Nielsen i samtale med Rune Lykkeberg om, hvorfor det moderne Tyskland starter med Goethe, hvordan Heinrich von Kleist tager fortællingerne et nyt sted hen, og Thomas Mann bliver den store romanforfatter i det 20. århundrede. Der tales desuden om Grass og Heinrich Böll.

Podcasten giver en god introduktion til serien.  

Afsnit 2: ”Fra Lang til Tykwer – vi giver jer den tyske filmhistorie på 45 minutter”

Rune Lykkeberg er her i samtale med Christian Monggaard, og vi kommer omkring hele den tyske filmhistorie fra Fritz Lang til Tom Tykwer. Hvad er tysk film? Det er historiske hovedværker som ”Metropolis” og nye kultfilm som ”Lola rennt”.

”Bach er altså en større komponist end Beyoncé”

I podcasten gør man op med forskellen på den fine højkultur og den fordømte populærkultur. Johann Sebastian Bach er trods alt en større komponist end Beyoncé. 

”Achtung! Du vidste ikke, du havde brug for tysk lyrik”

Rune Lykkeberg har Erik Skyum-Nielsen i studiet for at hjælpe med at se helheden og tale om de tyske digtere. Fra Friedrich Hölderlin og Rainer Maria Rilke til Durs Grünbein. Spændende!

”Mozart, Beethoven og Bach – vi åbner en verden af tysk musik”

I podcasten introduceres de største komponister. Det handler om Strauss, Schubert, Mozart, Beethoven og Bach. Et ”muß”, når man taler om tysk kultur.

Serien og bogen i tyskundervisningen

Som jeg skrev tidligere, vil jeg anbefale læserne af dette indlæg til i første omgang at lytte og dernæst at dykke ned i borgen. Her beskriver personerne bag de enkelte podcast kort og præcist indholdet af samtalerne, og temaerne uddybes. Ikke nok med det, gives der beskrivelser af de enkelte komponister, forfattere, filosoffer, filminstruktører og billedkunstnere.

Hertil kommer så en række anbefalinger til yderligere lytning og læsning. Der er en grund til, at Politikens anmelder giver bogen fem hjerter.

"Heidegger var en forfærdelig medløber & andre pointer fra en 20 år lang samtale om tyske filosoffer"

Rune Lykkeberg har inviteret sin gamle ven Christian Dahl, som er lektor i litteraturvidenskab ind for at tale om tysk filosofi. Hverken Rune eller Christian Dahl er filosoffer, men det gør ikke udsendelsen mindre kedelig. Tværtimod.

For tysklæreren i folkeskolen vil indholdet give mulighed for at krydre den daglige undervisning med referater eller anekdoter. På gymnasiet og i de videre uddannelser vil eleverne kunne lytte eller læse med.

Fagets formål i folkeskolen

Fra 1. januar 2025 er både færdigheds- og vidensområder og vidensmål vejledende, Fagenes formål, kompetenceområder, kompetencemål, og Fælles mål, faghæfter, læseplaner og undervisningsvejledninger er ikke opdaterede i forhold til de nye. De gældende Fælles Mål kan findes i Fælles Mål-bekendtgørelserne for folkeskolens fag.

Fra 1. august 2025 er der ikke længere krav om at udarbejde læseplaner i folkeskolen. Børne og Undervisningsministeriets vejledende læseplaner kan fortsat bruges af de skoler, der ønsker det.

”Faget tysk skal give eleverne grundlæggende viden om kultur- og samfunds forhold i tysktalende lande og derved styrke deres internationale og interkulturelle forståelse.” Der er altså alt mulig grund til, at tysklæreren inddrager ”Deutschstunde” i den daglige undervisning.

God fornøjelse med lytning og læsning.