Tysklærerforeningen for grundskolen

Blog

Vi rejser til Hamborg og besøger Oldemors hverdagsliv

Turen starter i en flyvemaskine - vi leger og eleverne sidder på to rækker og flyver hen over Danmark og ned til Hamborg, Her inviteres vi med indenfor i oldemors tid på KL!CK Kindermuseum

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

. I Hamborg tager Margot os ind i oldemors køkken og stue. Flyveturen er en lille film men inde på museet er eleverne sammen med Margot på Zoom.

Tyskbloggen

På Tyskbloggen blogger på skift medlemmer af Tysklærerforeningens bestyrelse.

I klassen hjælper Masti Magot. Masti snakker tysk - og kan også dansk. Vi ser det gamle komfur og strygejernene, der opvarmes herpå. Børnene får at vide, at et strygejern dengang var en almindelig forlovelsesgave. Og mens vi ser på tingene fra oldemors hus, snakker Gunvor og Masti med børnene om det, vi ser. Vi kigger videre på  Rubbelbrettern, Kaffeemühlen, Zinkwanne und Wringmaschine og meget andet.

Efter at have besøgt oldemors hus skal eleverne selv lave vaskepulver, som det blev lavet dengang.  Alle sidder bænket om et stort fælles bord og river sæbe i spåner og blander ingredienser til vaskepulver. Det oser af hygge mens Masti går rundt og snakker med eleverne... Mange af børnene ville gerne snakke med Masti på tysk og oplever at de kan, fordi det er tilladt at blande tysk og dansk.

Pilotprojekt

Jeg blev af KL!CK Kindermuseum Hamburg tilbudt at være med i et pilotprojekt med en af mine tysk-klasser. Og jeg udvalgte 7. kl.

Museet har mange års erfaring i præsentation og formidling af spændende og vigtige emner for børn og unge og ville gerne forsøge at nå ud til mange flere end blot de besøgende på selve museet. Og så opstod ideen om at komme ud i danske skoleklasser.

Tilbuddet gik på et autentisk, digitalt og interaktivt kulturmøde in ” real time ” med museet i Tyskland sammen med Masti, som bor i København og ville komme ud i klassen i et dobbeltmodul.

Margot på Klick børnemuseum i Hamborg og Masti i Danmark havde fået en ide til, hvordan man også på afstand kunne tilbyde spændende museumsbesøg i tyskundervisningen. Besøget er online, men der er museums-person både i klassen her og på museet i Hamborg. Og Margot på museet i Hamborg taler direkte til eleverne og  Masti hjælper i klassen med at forstå og kommunikere. Der er knyttet en praktisk opgave på besøget - her at lave sæbepulver. Sproget bliver meget både tysk og dansk - det handler om at få børnene med.

Forløbet på en dobbeltlektion gav en levende kommunikation på tysk i et spændende emne i børnehøjde.

Det var en kanongod oplevelse for eleverne - de havde jo alle en oldemor - selvom kun en i klassen havde en, der stadig er i live. Varm anbefaling herfra - håber projektet bliver et reelt tilbud til skoler.