Tysklærerforeningen for grundskolen

Blog

”Genopdag Tyskland”

I anledning af 100 års dagen for genforeningen har Politikens chefredaktør Christian Jensen skrevet en leder ”Genopdag Tyskland”. I lederen påpeges det nødvendige i, at der i Danmark sættes fokus på tysk.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dag den 15. juni 2020 er det 100 år, siden det nordlige Danmark og det sydlige Danmark officielt blev genforenet via aftalen i Paris. Den nuværende grænse mellem Danmark og Tyskland blev en realitet.

Tyskbloggen

På Tyskbloggen blogger på skift medlemmer af Tysklærerforeningens bestyrelse.

Der er ikke tvivl om, at det dansk-tyske forhold har stor betydning. Det er der skrevet lange artikler om.

Oftest er det engagerede tysklærere, professorer og nu og da politikere, der lægger navn til nødvendigheden af at kunne tysk.  

Det er derfor befriende i dag at læse ansvarshavende chefredaktør for Politiken, Christian Jensens leder.

Med reference til 100 års dagen skriver han under overskriften ”Genopdag Tyskland” blandt andet: ”Men set i det store perspektiv udgør 100-året for genforeningen et internationalt forbilledligt eksempel på, at det kan lade sig gøre at løse en dramatisk og blodig tusindårsstrid om et grænseland. Det kan lade sig gøre at leve i fred, fordragelighed og gensidig opbyggelig sameksistens. Det er værd at ihukomme i en tid, hvor Tyskland atter er EU’s dynamo i genopretningen efter coronaen. Og det er om noget værd at fejre i en verden skændet af raceuroligheder, intolerance og ufred.

INGEN FEJRING kan være mere rigtig, end at danskere og tyskere benytter denne undtagelsessommers muligheder for netop at tage på genopdagelse i hinandens lande og kulturer.

Intet enkeltstående land har historisk betydet mere for Danmark. Hverken økonomisk, politisk eller kulturelt. Derfor kan det undre og bekymre, at Tyskland i det 21. århundrede trods fysisk naboskab glider stedse mere ud af vores bevidsthed, hvilket bl.a. kan ses på tyskstudierne på landets universitet, der efterhånden er reduceret til det rene ingenting.

Men med myndighedernes velsignelse og uden karantæner hængende over hovedet har vi nu muligheden for at gøre det reducerede genforeningsår til en fuldtonet og gensidig genopdagelsessommer for to lande, der altid vil være hinandens skæbne og fremtid. På godt og på ondt. I dag fejrer vi det gode.”

Lad os håbe, at landets politikere på Christiansborg også vil følge opfordringen. Det er til syvende og sidst politiske beslutninger, der afgør, i hvilken udstrækning vi også i fremtiden skal kunne udbygge de kulturelle- og økonomiske forhold for et samarbejde mellem de to nabolande.

Læs evt. også ”Godt nytår for tysk?!”: https://www.folkeskolen.dk/1322649/godt-nytaar--for-tysk

Powered by Labrador CMS