Læs mere fra bloggen: Tyskbloggen
Blog
Kiel - Slesvig-Holstens glemte perle
Slesvig-Holstens delstatshovedstad Kiel fylder åbenbart ikke særlig meget i danskernes mentale bevidsthed. Det er en skam, fordi Kiel byder på et væld af muligheder for danskere i almindelighed og selvfølgelig for tysklærere i særdeleshed, både hvad angår dannelse og didaktik.
Kiel er ikke særligt langt væk fra Danmark. Hamburg og Berlin er meget længere væk. Påtænker man en tysk sprog-lejrskole, glemmer man gerne de mere nærliggende muligheder i Tyskland. Selv i Slesvig-Holsten drages danskerne øjensynligt mest mod ”meget danske” destinationer som Flensborg lige syd for landegrænsen eller endnu ad vandvejen via Rødby-Putgarden mod Lübecks marcipan-mekka. Slesvig-Holstens delstatshovedstad Kiel fylder åbenbart ikke særlig meget i danskernes mentale bevidsthed. Det er en skam, fordi Kiel byder på et væld af muligheder for danskere i almindelighed og selvfølgelig for tysklærere i særdeleshed, både hvad angår dannelse og didaktik.
Slesvig-Holsten er som bekendt det eneste af de 16 tyske forbundslande der har en landegrænse til Danmark og det eneste forbundsland med en mangeårig fælles historie med Danmark, idet det danske monarki tillige omfattede hertugdømmerne Slesvig og Holsten. Kiel ligger ved sin egen fjord, Kieler Förde. Da Kiel betyder fjord, så er der jo egentlig tale om en pleonasme eller ”doppelt-gemoppelt” som man siger på tysk. Her vil dog til det mere superlative ”Förde der Förden” eller fjordenes fjord. Uanset hvilken betegnelse man måtte vælge, så er Kieler Förde jo en unik perle.
Kiel var fra tidlig tid Holstens hovedstad og udskibningshavn til hele østersøområdet. Kieler fjordens bredder ligger da også hovedsageligt i Holsten, men den nordvestligste flig var fra gammel tid en del af den slesvigske halvø Dänisch Wohld eller Danskeskoven.
Kiel er kendt for sine “Kieler Sprotten” som den tyske digter Matthias Claudius allerede lovpriste i 1786. En sprotte er en brisling med mangfoldig forekomst i Østersøen og dermed ganske sikkert fra tidernes morgen også i Kieler fjorden. Kiel agter sig selv for at være porten til Skandinavien med adskillige færgeruter til både Norge og Sverige. Engang kunne man også fra Korsør og Bagenkop nå Kiel ad vandvejen, men det endte med at blive for urentabelt.
I årene 1887-1895 byggedes Kieler Kanalen med anlæggelse af store sluser ved Holtenau. Herved åbnedes der for en ny skibsrute fra Nordsøen til Østersøen – den dag i dag den travleste kunstige vandvej i verden. På tysk hedder kanalen selvfølgelig Nord-Ostseekanal, mens den i det meste af kejsertiden bar navnet Kaiser Wilhelm Kanal. Kanalen delte Ejderen, den gamle grænseflod mellem Slesvig og Holsten, i to. Ønsker man at finde Ejderens kilde, bliver man sat på noget af en opgave, så det anbefales at booke hotel i Kiel og herved dulme eventuelle frustrationer.
Ud fra en udbredt opfattelse her i landet, så var Slesvig og Holsten blot to hertugelige vedhæng til kongeriget - en slags fattig fætter, men faktisk var især Kiel ganske veludviklet sammen med Altona (den næststørste by i det danske monarki indtil 1864). Den første jernbane i det danske monarki blev da også anlagt mellem disse to byer allerede i 1844, tre år før jernbanen mellem København og Roskilde.
Kiel har været universitetsby siden 1665 og som Landeshauptstadt har Kiel selvfølgelig en opera og adskillige museer. Der er lidt til enhver smag. På det zoologiske museum kan f.eks. øve tysk i forbindelse med et “Walfach” og er man til historie byder det byhistoriske museum og søfartsmuseet ganske mange oplevelser. Kiel har et særligt forum for teaterdidaktik med righoldige anvendelsesmuligheder i tyskundervisningen. Hvert år afholdes Kieler Woche et kulturelt megaevent.
Kiel er også en sportsby. Universitetet har fostret adskillige tyske olympiske guldvindere til lands og til vands. I 1936 og atter i 1972 blev de maritime olympiske discipliner afholdt i Kiel. THW Kiel er et håndbold-bundesligaens tophold (med en del danske spillere på holdet) og selv byens fodboldhold Holstein Kiel har en enkelt gang vundet det tyske mesterskab (omend helt tilbage i 1912).
Einmal ist bekanntlich keinmal und dreht es sich um Kiel, ist keine Reise zu viel, denn Kiel ist immer eine Reise wert. Man kan tage afsted på egen hånd, men vil man gøre det hyggeligt selskab med andre tysklærere, så kig efter en kommende undervisningsrelevant Kieler-tur på TLFGs hjemmeside.