Arne Widding har en opfordring til musiklærerne.

Musikrådgiveren: Vi har skabt et netværk, hvor vi deler vigtige erfaringer

Musiklærere på tværs af skoler skal spille hinanden gode ved at udveksle ideer og give hinanden inspiration, mener Arne Widding.

I Vejen Kommune har vi netop taget de første skridt til at genskabe et kommunalt musikfagligt netværk. Ud af 40 inviterede musiklærere var vi 10 til det første møde, og vi er nu i gang med at etablere et forum, der kan styrke os fagligt og kollegialt. Musiklærere fra højskoler og musikskolen var også repræsenteret. Men hvorfor er et musiknetværk så vigtigt, og hvordan kan det bidrage til at løfte musikfaget i folkeskolen?

Et netværk giver styrke og sparring

Musikundervisning i folkeskolen kan ofte føles som et solistisk arbejde. Mange skoler har kun én musiklærer, og det kan være svært at finde tid og mulighed for faglig sparring i en travl hverdag. Et netværk giver mulighed for at dele erfaringer, udveksle idéer og få faglig støtte fra kolleger, der står med de samme udfordringer. Det kan være alt fra inspiration til nye undervisningsformer og repertoire til konkret hjælp med materialer og praktiske løsninger på undervisningsudfordringer.

Når musiklærere mødes og deler deres viden, opstår der en unik mulighed for at udvikle faget sammen. Vi kan identificere fælles udfordringer og arbejde på løsninger, der gavner alle. Et stærkt netværk kan også være en stemme over for skoleledere og kommunale beslutningstagere, når det gælder musikfagets vilkår og betydning i folkeskolen.

Tre spørgsmål

Vi mødtes på en skole midt i kommunen og besluttede, at vi fremover vil skiftes til at være værter. Vi kan på den måde besøge hinandens skoler og se, hvordan musikundervisningen er indrettet forskellige steder.

Inden mødet havde vi forberedt os på at svare på tre spørgsmål:

  1. Hvor underviser du i musik?
  2. Hvornår fungerer din hverdag som musiklærer bedst?
  3. Hvad er du nysgerrig på i forhold til netværket?

Spørgsmålene åbnede op for gode snakke og gav et indblik i hinandens virkeligheder. Det var tydeligt, at vi deler mange af de samme glæder og udfordringer. Der blev her bragt flere gode idéer på bordet, som vi kan arbejde videre med.

Et andet vigtigt punkt på dagsordenen var, hvordan vi kan spille hinanden gode. Her var der stor enighed om, at vi kan hjælpe hinanden med konkrete undervisningsforløb, dele materialer og inspirere hinanden til nye metoder. 

Vi diskuterede blandt andet, hvordan mange skoler bruger hele deres budget for faget på en faglig portal. Dermed har de for eksempel ikke råd til vedligehold eller udskiftning af slidte instrumenter. 

Hvis vi i stedet var langt bedre til at dele alle de gode forløb, vi laver med hinanden, var denne udgift måske ikke nødvendig. En anden idé var muligheden for, som kommune, at have en mobil scene og et tilhørende anlæg, så vi på skift kunne afholde koncerter, uden at skulle investere i dyrt udstyr hver især. 

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Arne Widding er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er at dele sine refleksioner om faget, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: arnewidding@gmail.com

En fælleskoncert for valgholdene blev også foreslået, hvor alle valgholdene kan møde op og spille for hinanden i Troldesalen med professionel lydmand til rådighed. Dette vil give god træning inden afsluttende prøver og hjælpe de unge med at netværke med andre unge, som har de samme interesser. 

Vejen frem

På næste møde vil vi tage de idéer, der blev nævnt, og prioritere dem i to kategorier: de lavthængende frugter, som vi hurtigt kan implementere, og de større projekter, som kræver mere tid og samarbejde.

Målet er at skabe et bæredygtigt netværk, hvor vi kan udvikle os sammen, løfte faget og i sidste ende give eleverne den bedst mulige musikundervisning.

Har din kommune et musikfagligt netværk? Hvis ikke, kan det være en oplagt mulighed at tage initiativ, til at samle musiklærerne og starte en faglig samtale. Vi håber, at vores netværk i Vejen kan være en inspiration til andre, og at vi kan modtage gode råd fra alle jer derude, som længe har haft et stærkt etableret netværk.