Læs mere fra Folkeskolens musikrådgiver:
Play Along Videoer: Et Supplement i Musikundervisningen
Opdag, hvordan play along videoer kan supplere traditionel musikundervisning og støtte elever med forskellige færdighedsniveauer. Lær om kanaler, der tilbyder alt fra blokfløjte til bas, og find ud af, hvordan disse ressourcer kan supplere din undervisning.
I et nyligt post i Facebookgruppen "Musiklærere" delte Emil fra "Emil Playalong" en video, som fik god modtagelse i kommentarerne. Det har været katalysator for dette blogindlæg. Play along videoer er blevet populære inden for musikfaget som et supplement til den traditionelle undervisning.
Play along videoer er en fristende ressource for musiklærere, da der er meget materiale tilgængeligt indenfor mange genrer, som er engagerende og motiverende for eleverne, da der er stærk relation til medier og computerspil mange elever færdes på dagligt. Der er endda mulighed for at grupper af elever kan arbejde selvstændigt. Rytmesans og musikalsk lytning bliver trænet, da de giver eleverne visuel og auditiv feedback på, hvordan individuelle toner og akkorder passer ind i større musikalske strukturer. Ved at spille sammen med disse videoer kan eleverne se og høre tonernes placering i realtid, hvilket hjælper dem med at forstå musikalske mønstre og sammenhænge bedre.
Play-alongs har dog sine begrænsninger
Til trods for ovennævnte fordele, er der væsentlige ulemper ved en overdreven afhængighed af disse værktøjer: Play along videoer tilbyder sjældent den nødvendige pædagogiske tilpasning, som findes i det mere traditionelle musiklokale. Uden live feedback fra en lærer kan eleverne udvikle dårlige vaner f.eks. i forhold til teknik, eller misforstå vigtige musikalske koncepter. Endvidere kan et ensidigt fokus på at følge en video føre til en mekanisk tilgang til musik, hvor efterligning trumfer musikalsk forståelse og kreativitet. Derudover understøtter play along videoer ikke nødvendigvis den sociale og interaktive del af musiklæring, som sammenspil og live præsentationer gør. Musik er i høj grad en social kunstform, og det at lære at koordinere med andre, lytte og tilpasse sig i et orkester eller band, er centrale færdigheder.
Ideelt set bør play-alongs kun anvendes som et supplement til traditionel undervisning, hvor lærere arrangerer sammenspilsnumre tilpasset elevernes færdighedsniveauer og behov. Dette sikrer en mere omfattende musikuddannelse, som ikke alene udfordrer eleverne, men også understøtter deres musikalske udvikling på alle planer. Ved at kombinere teknologiske værktøjer med live undervisning kan musiklærere tilbyde en rig og varieret læringsoplevelse, der fremmer både individuel praksis og kollektivt musikalsk samspil.
Jeg vil meget gerne høre dine tanker og erfaringer med Play-a-longs - både positive og negative, så skriv endelig en kommentar herunder. Her kommer eksempler på relevante YouTube-kanaler:
1. Boomwhackers – Emil Playalong
Emil Playalong udgiver videoer med boomwhackers. Se bare den nyeste video:
2. Blokfløjte – Recorder Play Along
Denne kanal, Music with Mr. Grey, tilbyder enkle og engagerende videoer, der er ideelle for begyndere, og dækker et bredt repertoire fra klassisk til moderne stykker. Se bare dette eksempel:
3. Ukulele – Ukulalians
Denne kanal har masser af videoer med playalongs i mange niveauer, så det er bare at gå på opdagelse! Denne video er bare den første i en hel playliste:
4. Klaver – Piano Beginner & Yellow Notes
PianoBeginner og Yellow Notes kanalerne tilbyder klaver play alongs, der viser tastaturet på skærmen, hvilket gør det nemt for eleverne at følge med og øve sig. Se eksempler her:
5. Bas – CoverSolutions
Jeg ønskede at inkludere bassen, men denne kanal er nok mest for valghold, da det hjælper med lidt kendskab til at læse TABS. Jeg vil dog stadig kalde det en slags play along, så den fik også en plads på listen:
God fornøjelse!