En ung japansk kvinde spiller guitar under en live band event.

Krav om at opleve live-musik i valgfaget

Ja, det står altså i målene, at eleverne skal have mulighed for at opleve live-musik som en del af faget, men hvordan gør man nu det, når midlerne til faget i forvejen er små?

Offentliggjort Sidst opdateret

I valgfaget musik i folkeskolen er der krav om, at eleverne skal opleve live-musik som en del af deres undervisning.  Formålet med at opleve live musik er at give eleverne en bredere forståelse og oplevelse af musik, som går ud over det teoretiske og praktiske arbejde i klasselokalet. Det kan inkludere koncerter, forestillinger, og andre musikalske begivenheder, som man giver eleverne mulighed for at høre og se professionelle musikere udføre.

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Arne Widding er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er at dele sine refleksioner om faget, deltage i debatten på det faglige netværk og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: arnewidding@gmail.com

Disse oplevelser er med til at udvide elevernes musikalske horisont, styrke deres forståelse af musik som en kunstart, og inspirere dem i deres egen musikudøvelse. Live musikoplevelser kan variere fra lokale skolekoncerter til større offentlige arrangementer og kan inkludere forskellige genrer og stilarter for at give en alsidig musikalsk oplevelse.

Her er nogle idéer til at inkludere live optrædener på det skrabede budget: 

  1. Skolekoncerter: Inviter lokale musikere eller musikgrupper til at optræde på skolen. Mange musikere er villige til at optræde gratis eller for et mindre honorar, især hvis det er for en god sag som uddannelse. Vi har f.eks. et samarbejde med Levende Musik i Skolen.

  2. Elevkoncerter: Organiser interne koncerter, hvor eleverne selv optræder. Dette kan både være sjovt og givende og give eleverne mulighed for at opleve live musik i en tryg og kendt setting. Tag fat i det lokale spillested og inviter kommunens valghold til at prøve deres eksamensnumre af for hianden på en rigtig scene med rigtig lyd og lysmand. 

  3. Samarbejde med konservatorier, musikskoler og bygarder: Kontakt lokale musikskoler, konservatorier eller bygarder for at se, om deres elever kan komme og optræde på din skole. Ofte leder musikskoler efter muligheder for deres studerende til at få scenetid og optræde foran et publikum.

  4. Åbne prøver: Mange orkestre, teatre og operahuse holder åbne prøver, som man kan deltage i gratis eller for en lav pris. Dette giver eleverne mulighed for at se professionelle musikere i aktion. 

  5. Live streaming af koncerter: Mange store musikorganisationer og orkestre tilbyder live streaming af deres koncerter online. Arranger en fælles visning i klassen, så eleverne kan opleve live musik på en stor skærm.

  6. Community events: Tjek lokale biblioteker, kulturhuse eller samfundscentre for gratis eller billige koncerter og musikalske events. Disse steder har ofte gratis arrangementer, der kan være tilgængelige for skoleklasser.

  7. Musikfestivaler: Mange byer har gratis musikfestivaler, hvor eleverne kan opleve en række forskellige musikgenrer og kunstnere. Undersøg, om der er nogle af disse festivaler i nærheden af jer. Vores lokale festival har endda inviteret os til at komme og give et par numre også!

  8. Virtuelle møder med musikere: Inviter musikere til at deltage i virtuelle møder, hvor de kan optræde live via en videoforbindelse og derefter tage spørgsmål fra eleverne. Måske har du tidligere elever, som vil være behjælpelige?

  9. Kirken: De nærmeste kirker kan være en fantastisk ressource for at inkludere oplevelser med live musik i undervisningen uden store omkostninger! Mange kirker afholder regelmæssigt gratis eller billige koncerter, ofte med både klassisk og moderne musik.  Kirker organiserer ofte specielle musikalske events som jul- og påskekoncerter, som kan være åbne for offentligheden. Mange kirker har en organist og et kor. Du kan arrangere en særlig session, hvor organisten og koret optræder for eleverne og fortæller om musikken, instrumenterne og deres egen musikalske rejse. Dette kan inkludere orgelmusik, korsang og fællessang. Mange kirker har instrumenter som orgel, klaver og andre, som eleverne måske ikke normalt har adgang til. En praktisk demonstration eller endda en mulighed for eleverne at prøve instrumenterne kan være meget lærerigt. Kontakt præsten eller kirkemusikeren for at se, om de vil være villige til at arrangere en særlig musikalsk oplevelse for eleverne, måske som en del af en undervisningsdag i kirken. Her kan kirken også bruges som et undervisningssted for at lære om akustik og hvordan rummet påvirker lyd. Eleverne kan også lære om kirkens historie og betydning for musik i forskellige perioder. Deltagelse i en gudstjeneste kan give eleverne mulighed for at opleve live musik som en del af en religiøs ceremoni. Derudover er mange kirkemedlemmer frivillige musikere, der gerne vil dele deres talent. Arranger en session, hvor disse musikere optræder og taler med eleverne om deres musik.

Har du selv gode idéer til (næsten) gratis live-optrædener, så lad endelig os andre høre om det i kommentarerne. Rigtig god fornøjelse med at finde gode arrangementer til dine dygtige elever!