Folkeskolens musikrådgiver

Blog

Der er ingenting så stille i verden som sne - Første del

Indskolingsbørnene, jeg i skrivende stund holder opsyn med, savner inderligt deres klassekammerater, og det er næsten hjerteskærende at se deres øjne lyse op, når der kaldes til “Morgensamling” på computeren.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så kom den. Sneen. Men det var en stakket frist, der ligefrem krævede, at man befandt sig udenbys. For i Hovedstaden smelter det meste, inden det overhovedet når jordens overflade. Godt for de nødunderviste forstadsbørn denne dag, hvor de hvide kaskader blev hængende for en stund. Der blev også straks bygget snemænd og kastet med snebolde til den store guldmedalje. Det var som at se køerne på græs for første gang i meget lang tid. 

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. David Kosteljanetz er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mail@davidkosteljanetz.dk

Et kærkomment afbræk i en tid, hvor verden er gået i stå og fjerneundervisning er ved at gå de fleste på nerverne. Indskolingsbørnene, jeg i skrivende stund holder opsyn med, savner inderligt deres klassekammerater, og det er næsten hjerteskærende at se deres øjne lyse op, når der kaldes til “Morgensamling” på computeren. En lille glimt af deres savnede venner, der alle sidder i hver deres ensomme, bamsebeklædte mikrokosmos.

Men midt i al denne undtagelsestilstand, hvor intet er som det plejer, blæser der en stille brise af optimisme. Det er en broget skare af børn, der møder ind hver morgen. Alt fra unger, hvis forældre udfylder "kritiske funktioner" ude i samfundet, til de lidt samspilsramte børn, der absolut ikke vinder ved at gå derhjemme. 

Og der bliver virkelig leget på kryds og tværs i det omfang det er forsvarligt. De kreative tanker og lege får luft under vingerne, som om børnene forbereder sig på, at verden går under, og det derfor kræver, at legen er analog og uden digitale virkemidler. Stikbold, Uno, papirklip, Klodsmajor osv. Godt det samme, for som med S-togene kører IT-delen ikke altid på skinner. Når man har syv elever, der næsten simultant hverken kan få eMat eller Grammatip til at fungere, falder de, bogstavelig talt, håndgribelige elementer på et tørt sted. Men alt det kan du læse endnu mere om næste gang ...