Folkeskolens musikrådgiver

Blog

En tur i vandet

Oprindeligt tænkt som en opfordring til slaverne om at bruge floden som flugtvej for at ryste sporhundene af sig, udover det åbenlyse religiøse dåbsaspekt forstås.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Wade in the water / Wade in the water, children / Wade in the water / God's gonna trouble the water  

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. David Kosteljanetz er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mail@davidkosteljanetz.dk

Sådan starter dagens tekst, eller nok nærmere dagens sang. Min underviser på Københavns Professionshøjskole brugte denne såkaldte spiritual som en art intermezzo i undervisnigen, for lige at løsne spændinger i krop og sjæl. Da jeg gik hjem, var jeg da heller ikke i tvivl: Her var der en sang, jeg helt sikkert skulle bruge i min egen musikundervisning.  

Sporhunde på spil

Teksten kan groft sagt oversættes til noget i retning af: ”Vad i vandet, børn, Han skal tidsnok lave rav i det”. Oprindeligt tænkt som en opfordring til slaverne om at bruge floden som flugtvej for at ryste sporhundene af sig, udover det åbenlyse religiøse dåbsaspekt forstås. Taktarten er en almindelig 4/4 dog med en trioliseret fornemmelse. Der var desuden, da vi lavede den, en simpel ”vadebevægelse” til, hvor man gik i ½-noder på de tre første linjer, og derpå et stop i bevægelsen, når man nåede til første ord på sidste linje.  

Engelsk for begyndere

Grundet sangens sparsomme tekst og tilgængelige, dog virkningsfulde, melodi, tænkte jeg den straks egnet til børn i deres gryende engelskfase for eksempel elever på 1. årgang. Og rigtigt nok, så gik den rent ind. Spirituals, med deres meget favnende aura, går utrolig godt i spænd med børnenes fantasi. De fornemmer klart, at de er en del af noget større og noget mere. Og ”vadedelen” kan de virkelig relatere til. Som havde de chancen for selv at flygte væk fra skolen og udover de vilde stepper. Selv ateister må bøje sig i støvet for denne lille perle.