Læs mere fra bloggen: Folkeskolens musikrådgiver
Blog
Vær velkommen Herrens År!
Årets afslutning har givet al mulig lejlighed til musikforståelse
Et fodbold-VM med nationalmelodier og heppesange, masser af nye og gamle julesange og i går også DR Pigekorets fremførelse af "Vær Velkommen Herrens År". Jo, der er i dén grad masser at tage fat på, hvis man vil undervise eleverne i musikforståelse.
Når vi kommer tilbage fra ferien vil mine valghold kigge nærmere på netop "Vær Velkommen Herrens År", og sammenligne de to mest kendte udgaver med hinanden. Der er nemlig oprindeligt tale om en adventssalme, som altså omhandler kirkeårets start den første søndag i advent, men der findes også to verdslige versioner, hvoraf den ene er den kendte version eleverne selv oplever nytårsaften foran fjernsynet nytårsaften.
Mine elever vil på Højskolesangbogens hjemmeside læse om den knapt så kendte baggrund for salmerne, hvor Svend Grundtvig, søn af N.F.S. Grundtvig, i 1849 fandt en allerede gammel, dansk adventssalme i en visebog, som han fik udgivet i Dansk Kirketidende til første søndag i advent med en fodnote om, at den også fandtes i en verdslig udgave i en anden visesamling. Far og søn har tydeligvis talt sammen om Svends salmefund, for allerede samme dag, som sønnen fik den gamle salme udgivet, havde faderen en nydigtet udgave af den med som særtryk til menigheden i Vartov, hvor den blev sunget som adventssalme.
Det bliver vel nok spændende at sammenligne og finde ligheder imellem teksterne, inden vi skal synge den version eleverne formodentlig kender, for minder de ikke meget om hinanden, ikke kun i den tekniske opbygning, men også i budskab? Den oprindelige verdslige version valgte det frome menneske N.F.S. Grundtvig at skrive om. Det giver hjemmesiden også en forklaring på, og vi skal i den forbindelse tale lidt om censur.
Min musiklærer-måde at ønske mine elever et godt og reflekterende nytår!