Blog

Morgensangsliste

Inspiration til morgensang

Hvordan får du inspiration til din morgensangsliste?

Publiceret

Jeg har efterhånden i tidligere opslag her på bloggen gjort det meget klart, at jeg mener morgensang har enormt potentiale for at skabe en god musikkultur i folkeskolen. Samtidigt er jeg dog nødt til at indrømme, at morgensangslisten ofte er noget af det sidste jeg når at kigge på, inden det nye skoleår så alt for hurtigt begynder. 

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Arne Widding er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: arnewidding@gmail.com

Derfor vil jeg gerne dele, hvordan jeg finder spændende sange og indslag til morgensang, og vil hjertens gerne høre dine forslag i kommentarerne herunder. 

Noget for alle

Jeg synes, det er vigtigt, at alle har mulighed for at komme med ønsker til morgensang. Det giver ekstra glæde og ejerskab. Jeg beder derfor altid klasselærerne om, at tage en snak med deres klasser om, hvilke sange de gerne vil synge. Jeg spørger skam også lærerne selv, og endda ledelsen. 

Prøv nye strukturer

Da vi har morgensang mandage, onsdage og fredage, prøvede jeg sidste skoleår en ny struktur af: Vi havde en "ugesang", som typisk var sange af ældre dato fra den danske sang-kanon, efterfulgt af en sang for de små og én for de store. Det virkede godt, synes jeg.

Jeg har haft sange på programmet, hvor børnene skulle op at stå og være aktive ved at klappe, eller danse. Jeg havde også en periode, hvor "ugesangen" var tabelsangene fra "Gange med sange". Næste år vil jeg forsøge en periode med nemme engelske børnesange.

Dog vil jeg sige, at det der giver allermest til stemningen, er vores fødselsdagssang, hvor alle der har eller har haft fødselsdag siden sidste morgensang kommer op at stå, og vi har vores helt egen version af en fødselsdagssang med klap og hujen. 

Jubilæer og store begivenheder

Jeg tror, de fleste af os har årstidssange, højtidssange m.m. på vore lister til morgensang, men jeg synes, det giver lidt ekstra, hvis man også finder andre begivenheder at fremhæve, så her er nogle få eksempler, jeg har fundet til næste år indtil videre: 

Astrid Lindgrens Emil fra Lønneberg fyldte i år 60 år, Brødrene Løvehjerte har 50 års jubilæum, og i 2024 skal vi i hvert fald synge et par sange fra Ronja Røverdatter, når hun har 40 års jubilæum!

Der er tre 80-års fødselsdage som kan markeres ved at spille Mick Jagger i 2023, samt Diana Ross og Bob Marley i 2024.

 Jeg har også allerede skrevet mig bag øret, at der er 75 års jubilæum for Danmarks befrielse i 2025. 

Ekstra "krydderi"

Jeg elsker, når der sker noget ekstraordinært til morgensang: En klasse har bestemt sig for at fremlægge deres projektopgave, et sammenspilsnummer fra musik, fortælle om Bornholmsturen eller noget helt andet. Det kan også være konkurrencer fra biblioteket, hvor vinderes udnævnes, eller indslag ude fra, hvor Musikskolen eller Garden kommer og holder koncert spiller. Det en velkommen variation. 

Start med en skabelon

Jeg starter altid selv med at tage udgangspunkt i min liste fra det tidligere år. Hvilke sange var successer og kan nogle genbruges? Hvilke skal have en pause? Hvilke sange fra kanonen, synes jeg børnene skal lære i år? Derefter fylder jeg på med begivenhederne, og til sidst fyldes ud med sange for små og store. 

Man kan også kigge på bud andre steder fra, som f.eks. kollegaer fra andre skoler, eller ressourcer som dansksangdigital.dk,  som har lavet en årsplan for i år, som kan downloades i Excel. Planen for sidste år ligger der også stadigvæk:

https://dansksangdigital.dk/templates/dansksangdigital/zimage/aarsplaner_23-24_Morgensange_BREDFORMAT.pdf

Vær ikke bange for at tilføje eller bytte ud

Jeg laver altid ændringer! Jeg får nye idéer, der kommer nye hits i radioen, der er nye sange i børne TV eller årets julekalender byder på gode sange. Det er vigtigt for mig, at jeg så vidt muligt stadig har for øje, hvad der er relevant for tiden og dagligdagens begivenheder.