Folkeskolens musikrådgiver

Blog

Punk for begyndere

Fjorten korte, hurtige sange om livet i gaderne i et New York, langt fra det glamourøse æble, vi kender idag.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med et trylleslag slog punken hele den diskofile verden til plukfisk. Det var i året 1977. The Sex Pistols får ofte æren som frontløberne for denne bedrift, men hvad der nogle gange fortaber sig i historiens vingesus er, at The Ramones året før udgiver deres selvbetitlede bud på genren. Ifølge mange den første egentlige punkudgivelse. Det kan diskuteres, hvornår begrebet punk som musikalsk genre for alvor startede. For undertegnede er der dog ingen tvivl. Med The Ramones blev det mejslet i granit. Tyngdekraften opstod jo heller ikke med Isaac Newton, men det var trods alt ham, der kaldte en spade for en spade. Og det gjorde The Ramones i sandhed også.  

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. David Kosteljanetz er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mail@davidkosteljanetz.dk

Lige til sagen

På dette tidpunkt i 70’erne var det enten disco eller prog-rock, der var i højsædet, sidstnævnte med sine alenlange, opulente improvisationer. Til dette var albummet TheRamones et kærkomment, forfriskende modstykke. Fjorten korte, hurtige sange om livet i gaderne i et New York, langt fra det glamourøse æble, vi kender idag. Ja, byen var på det nærmeste på kanten af bankerot, men når man er et utilpasset band fra rendestenen, ses den slags ikke som nogen hindring, tværtimod. Hvad andet kan man forvente af en forsamling dysfunktionelle tosser: En følsom sjæl med tvangstanker, en heroinmisbrugende gadedreng med anakronistisk grydefrisure, en ikkesmilende republikaner og, rosinen i pølseenden, trommeslageren, der gør alt, hvad denne kan, for at holde sammen på tropperne. Et band til tiden er født.  

To ryk og en aflevering

Musikkens kompromisløse enkelthed er også dens ultimative force. Sangene, der sjældent varer mere end et halvandet til to minutter, kredser ofte om de samme fire fem tekstlinjer, hvilket gør dem oplagte til (trommehvirvel): musikundervisning. Helt ned til 1.-2. klasse kan Ramones’ gadedrengeretorik virkelig gøre underværker. Særligt førnævnte plades åbningsnummer, ”The Blitzkrieg Bop”, kan sparke døren ind til enhvert barns musikalske bevidsthed. 43 år på bagen betyder ingenting. Rå energi er rå energi, og ungerne elsker det. Ikke alle ordene er lige mundrette, men i bedste punkånd er lidt trylleengelsk vel heller ikke af vejen. Tyngdekraften gemmer vi til senere.

https://youtu.be/krokQtkvd9M