Blog

Soundcraft UI24R Digital Mixer

Det her udstyr har gjort en kæmpe forskel i vores musiklokale

Folkeskolens musikrådgiver har fundet en mixer, der har gjort en kæmpe forskel for hans musikundervisning. Mixeren gør både musiktimerne og arbejdet med skolens teaterforestillinger meget lettere.

Offentliggjort Sidst opdateret

Ind imellem finder man noget udstyr, der bare giver mening for én. Noget der bare virker, og som ikke tager lang tid at sætte sig ind i.

Dette er tilfældet med mixeren Soundcraft UI24R. Det eneste jeg er ked af ved denne mixer, er at den ikke fås i en version med 32 kanaler!

Ingen ledninger! (Næsten)

I mit musiklokale hader jeg ledningsrod! Dels fordi det bare ser herrens ud, men også fordi eleverne let kommer til at træde på ledningerne, og træde kobberet i stykker indeni.

Jeg tør ikke tænke på, hvor mange kabler jeg efterhånden har repareret eller smidt ud på det grundlag.

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Arne Widding er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: arnewidding@gmail.com

Derfor byggede jeg en scene ud af gamle affaldspaller med store træplader på, så ledningerne kunne gemmes væk. Til koncerter har jeg altid haft de irriterende ledninger ned igennem publikum, som skulle tapes ned og afmærkes, men hvor der alligevel var risiko for, at nogle skulle falde i dem, og slukke musikken midt i forestillingen.

Det er helt væk nu, da jeg styrer mixeren enten over iPad eller min bærbare. Den har sit helt eget wifi, som man logger på, så man er ikke engang afhængig af internettet. Jeg kan gå rundt imellem publikum og lave lyden.

Andet kan spares væk

Mixerens første 2 kanaler kan bruges til guitar og bas. Man kan på iPaden vælge, hvilken forstærker der skal bruges, og hvilke guitarpedal-effekter man ønsker, og på den måde spare to forstærkere og effektpedaler.

Er det top-professionel lyd? Nej, men dog acceptabelt til brug i musiklokalet. For bedre guitar- og baslyd, kan du glæde dig til et kommende blogopslag.

De lange ledninger ned igennem publikum, eller bare igennem musiklokalet til mixeren er også historie, da mixeren bare står oppe ved scenen, og det meste kan tilsluttes med kabler på under 6m.

Man kan gemme opsætningen til hvert hold!

Hver eneste sang mine musikhold spiller, kan gemmes som deres egen "scene", som nemt kan hentes frem, hver gang klassen eller holdet har musik igen. De kan også lægges ind under et projekt, så du kan have en hel koncert klar, og dermed kan lave lynhurtige skift og lydprøver.

Forestil dig en teaterforestilling, hvor du har gemt hver eneste scene, så det kun er de rigtige headsets, der er tændt på de rigtige tidspunkter, uden at skuespillerne skal tænde eller slukke noget!

Perfekt til valghold!

Der er USB-indgang, så du kan optage en optræden og afspille den tilbage over anlægget straks efter. Du kan også optage i alle 24 spor, til senere mixing i din favorit DAW.

Min plan er, at de på sigt kan have alle de numre, de har spillet igennem året tilgængelig til download. Det er også muligt at optage og afspille backing tracks til valgholdenes afsluttende prøver på denne måde.

Og nu vi snakker valghold, så kan op til 10 elever faktisk være sluttet til mixeren på hver deres mobil eller device, og selv styre deres egen mixerkanal oppe fra scenen.

Det er også muligt for læreren at gruppere flere kanaler, så det er nemmere at se kanalerne på en mindre iPad, og skifte rundt imellem f.eks. sangere og keyboards, og man kan på samme måde lave mute-grupper, til at slukke for hele grupper.

Er du ikke en ørn til det med EQ? Så kan du bare vælge de presets, der er lavet til f.eks. klaver, synths, kvindelig eller mandlig sanger osv. så du er sikret en rimelig lyd.

Det er meget intuitivt og nemt at komme i gang, og jeg har ikke brugt mere end 5 minutter på YouTube, hvis jeg manglede yderligere instruktion.

Efter sådan en anbefaling, er det nok vigtigt at nævne, at jeg ikke arbejder for Soundcraft, eller får noget som helst for at skrive dette.