Folkeskolens musikrådgiver

Blog

Styr på formerne

Hvordan finder man hoved og hale i dens virvar af abstrakte kringelkroge? Ikke mindst, når man nu er ved at tage sine første spæde skridt ind i musikkens verden.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Musik er en temmelig udefinerbar størrelse. Tøj kan man putte i skabet eller i vaskemaskinen. Vand er vådt, og himlen er blå. Men hvad med musikken? Hvordan finder man hoved og hale i dens virvar af abstrakte kringelkroge? Ikke mindst, når man nu er ved at tage sine første spæde skridt ind i musikkens verden. Så er det meget godt med lidt konkrette pejlemærker. Dér kommer formanalysen virkelig til sin ret. Ikke som Eric Satie, der skrev en sonate i pæreform, men med afsæt i den gængse popsang, med tydelige håndgribelige træk som vers, omkvæd, osv.

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. David Kosteljanetz er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mail@davidkosteljanetz.dk

Fra top til tå

Popmusikken gennem de sidste utrolig mange år har haft vers/omkvæd som omdrejningspunkt. Dertil gerne en bro og eventuelt et b-stykke, og så er formen tilendebragt. Særligt min kæphest, svenske Max Martin, excellerer indenfor disse til tider snævre rammer, som poppen gerne opererer med. Men Max Martin gør det på en måde, der virker lige forfriskende hver gang. Denne mand har skrevet for snart sagt alle i poppens stratosfære; Taylor Swift, Britney Spears, The Weeknd ...you name it!

Hjertet på rette sted

Særligt The Backstreet Boys har, bogstaveligt talt, stået Max Martins hjerte nær. Sangen Shape Of My Heart er et skoleeksempel på solidt mainstream håndværk. Men, som jeg siger til ungerne, er der ingen opskrift på analysen. Det nævnte eksempel står ikke omtalt i nogen bøger. Ligesom dansk har sin romancirkel, har popmusikken også sin skabelon, men det er gerne de sidste uudgrundelige ti procent, der gør at sangen skiller dig ud, hvor resten er den samme bolledej. Det er ikke så dårligt, når nu musikkens mystiske verden skal gøres let(tere) fordøjelig.