Folkeskolens musikrådgiver

Blog

Nodelæsning

Gode ressourcer på engelsk til at lære bedre nodelæsning.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nodelæsning kan gøres smartere!

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. David Kosteljanetz er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mail@davidkosteljanetz.dk

Når det kommer til nodelæsning, opdagede jeg for lidt tid siden nogle videoer, som har gjort en kæmpe forskel for mig og dermed også mine elever. Derfor deler jeg dem lige her, hvis det skulle være noget andre ikke er stødt på endnu:

Denne video fra 04:25 og frem om “The Landmark System”, hvor man lærer at læse noderne ud fra få kendte positioner i stedet for FACE og En Gris Har Dejligt Flæsk:

https://youtube.com/watch?v=jSOU-J9KHbg&feature=share

Denne video, om læsning af noder ud fra den sidste nodes position, altså at genkende intervaller. Vi lærer også Jibidy Face (GBD FACE), som virker både i G- og F-nøglen:

https://youtu.be/3A6NcbSJpHU

Denne der taler om mønstre:

https://youtu.be/qP53j8CxDdg

Bonus om hvilke fingre, vi bruger hvornår:

https://youtu.be/YTM2mdzhYN0