Folkeskolens musikrådgiver

Blog

Seks minutters sjov og ballade

Gruppens sanger og naturlige omdrejningspunkt, Freddie Mercury, havde fra starten en vision om at lave ”opera for folket”.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Is this the real life? Is this just fantasy?" Så er scenen ligesom sat for denne seks minutter lange, opulente rock tour-de-force, også bedre kendt som BohemianRhapsody. I 1975 var det 3-minutters popsangen, der var omdrejningspunktet, så et format, der fordoblede spilletiden, var nærved uhørt. Men som bekendt: Tiden flyver afsted i godt selskab, og det er Queens pseudo-opera i sandhed. Et godt afsæt for et musiklokale fyldt med små børn i øvrigt.  

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. David Kosteljanetz er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mail@davidkosteljanetz.dk

Musikkens tredeling

Først lidt musikalsk anatomi. Gruppens sanger og naturlige omdrejningspunkt, Freddie Mercury, havde fra starten en vision om at lave ”opera for folket”. I virkeligheden var det tre sange kastet sammen i en pærevælling. En rapsodi er oprindeligt et frit flydende, nærmest improviseret, musikalsk forløb.  

Første afdeling af BohemianRhapsody er en musical-inspireret ballade med et nærmest filmisk narrativ. Anden afdeling er så der, hvor rammerne bliver sprængt i et lag-på-lag-på-lag af stemmer. Rygtet lyder, at spolebåndet var nærmest gennemsigtig af slitage af de mange overdubs. Tredie og sidste akt er der, hvor Queen gør det, de er bedst til: nemlig at være et solidt rockband i traditionen fra Led Zeppelin.  

Et magnum med opus, tak!

Lidt af en bedrift at skabe sammenhængskraft indenfor pop/rockens snævre rammer. Men det lykkedes i den grad for Queen med BohemianRhapsody, der af mange betragtes som deres magnumopus. I dag tager vi det for givet, men i 1975 var et #1 hit tæt på de seks minutters varighed et veritabelt unikum. Vi elsker det stadig. Børnene elsker det også. Det er en sikker vinder hver evig eneste gang, den bliver spillet. Børns evne til at holde fokus mere end fem sekunder ad gangen kan til tider forekomme begrænset. Et stykke musik, der så medrivende kan fange opmærksomheden, er intet mindre end enestående.

https://youtu.be/fJ9rUzIMcZQ