Folkeskolens musikrådgiver
Blog
Den stærke musikkultur
Vi musiklærere har et stort ansvar i, at få skabt den bedst mulige musikkultur som muligt, men hvordan gøres det på bedste vis?
Dette indlæg er en uddybelse af mit tidligere indlæg "Derfor er musik det vigtigste fag i skolen". Her nævnes det, hvor vigtig en god musikkultur er på en skole, men ikke nødvendigvis, hvordan den skabes. Det vil vi diskutere her:
Få hele skolen med!
For at få en så stærk musikkultur som muligt, er det essentielt at alle forstår, hvorfor det er så vigtigt. Det er mit håb, at du kan bruge mit tidligere indlæg, til at få overbevist eller bare få husket både kollegaer, ledelse, og forældre på, hvorfor musikken spiller SÅ vigtig en rolle på skolen. Det skal samtidigt italesættes - og meget gerne fra ledelsen, at der er forventning om, at der bakkes op om musiklaske tiltag, så vi f.eks. ikke får en flok kollegaer eller forældre stående ved væggen med lukket mund, når der synges fællessang.
Indsatser på skolen
For at få alle fordelene ved den stærke musikkultur, må den først skabes i den daglige gang på skolen. Herunder er, hvad jeg selv gør, som mener er af allerstørste betydning. Jeg hører også gerne dine tilføjelser i kommentarerne herunder, hvis der er noget jeg har glemt, eller kan implementere på min egen arbejdsplads, så på forhånd tak for det:
Morgensang (Ind imellem med optræden fra klasser)
Sange på første og sidste skoledag - Specielt den allerførste og allersidste
Sange til opstart af møder og personalearrangementer
Personlige sange ved jubilæer eller afskedsreceptioner
Baggrundsmusik ved arrangementer og fester
Økonomisk plan for løbende vedligehold, opdatering og udskiftning af instrumenter og udstyr
Jeg arbejder desuden på at få en årlig skolekoncert for hele skolen
Indsatser i nærmiljøet
En skole kan drage store fordele af at inkludere nærmiljøet. Jeg har tidligere sikret 60.000kr i fondsmidler, så jeg kunne købe klassesæt i ukulele, guitar, keyboard, fløjter samt 10 lydboards til iPad, så eleverne selv kunne lave musik. Jeg arbejder på at gøre det samme for min nuværende arbejdsplads. Som lærere må vi ikke selv bede om penge i byen, men her har vi et stærkt bånd til Byens Børns Venner, som er gode til at hjælpe! Herunder er, hvad jeg arbejder på lige nu, for at inkludere omgivelserne bedst muligt:
Skole-kirkekor
Levende Musik i Skolen (3 koncerter på skolen om året)
Facebookgruppe for musiklærere til sparring
Danseoptrædener fra omkringliggende efterskoler
Klasser besøger børnehaven og lærer dem sanglege
Jeg arbejder desuden på følgende:
Fælleskoncert for valgholdene i kommunen i koncerthal med professionelt personale.
Medlem af borgerforeningens bestyrelse, hvor jeg har fået musikkultur på dagsordenen
Medlem af børnehavens forældreråd, i håb om at starte musikkulturen endnu tidligere
Muligt samarbejde med andre skoler, hvor vi køber hver vores instrumentgruppe, og lader instrumenterne rotere hvert kvartal. På sigt måske et koncertanlæg, som også deles.
Øvelokale så elever fra valghold kan fortsætte i ungdomsbands.
I musiklokalet dagligt
Til dagligt er det vigtigt med god klasserumsledelse med hurtige aktivitetsskift. Det kan hjælpe, hvis strukturen i lektionerne er genkendelig. F.eks. kan lektionen starte med en rytmeleg/aktivitet, så en sang der skal øves til kommende morgensang, og derefter lektionens fokus; sammenspil. Jeg er i gang med at lave et skab med 20 aktiviteter i hver deres kasse. Så er det bare at tage en kasse og gå i gang. Jeg er desuden ved at indspille sange, som sammen med kasserne kan bruges i undervisningen af min dygtige, men ufaglærte, kollega.
Lokalet skal i øvrigt være flot og indbydende, udstyret skal være ordentligt og i orden.
Jeg har netop bygget en scene på min arbejdsplads, og vil snarest lave et opslag om det fede musiklokale!