Folkeskolens musikrådgiver

Blog

Generation X på slap line

For 10 år siden ville jeg have svoret at udsagn, der betvivlede jordens ”rundhed”, aldrig skulle se dagens lys igen, men så ankom den historieløse, post-faktuelle verden, hvor man bare ikke ser sig tilbage.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En ganske almindelig tirsdag efter spisepausen. Jeg er blevet sendt i udskolingen som vikar, da mine egne klasser er på tur. Jeg træder ind og rækker hånden i vejret for at mane til ro. Jeg spørger, om de også bruger skolesignalet for ”nu skal der være stille” heroppe i de større klasser? Det gør de … trods alt. Men minsandten om ikke en af ungerne kvitterer med at rejse sig op og lave en nazi-hilsen! Jeg er lige ved at få kaffen galt i halsen. Lettere chokeret og mundlam – hvem skulle have troet det – fremstammer jeg noget om at have jødiske aner, så den må han gerne pakke væk.  

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. David Kosteljanetz er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mail@davidkosteljanetz.dk

Det historieløse miskmask

For 10 år siden ville jeg have svoret at udsagn, der betvivlede jordens ”rundhed”, aldrig skulle se dagens lys igen, men så ankom den historieløse, post-faktuelle verden, hvor man bare ikke ser sig tilbage. En verden, hvor selveste Paul McCartney kan lave en sang med Rihanna og Kanye West, hvortil en person af ganske yngre dato kommenterer, at det var da virkelig sympatisk af Rihanna og Kanye at hjælpe sådan en gammel gubbe på vej i sin musikkarriere. Suk!  

I lyset og i skyggen af …

Selv er jeg vokset op i lyset og i skyggen af kold krig, Barsebäck, holocaust, og ungdomsoprør. De store ideologiers levendegørelse, men også død. Det, der i november 1989 først virkede som et jordskred, der skulle samle hele verden, endte med at blive endnu en skovl, der skulle grave endnu dybere kløfter. Skyttegrave, hvor vi forskanser os i hver vores virkelighed. Har du den mest sindsyge nicheprægede ide i verden, kan du være sikker på at finde mindst et ekkokammer derude, der deler din begejstring. Som underviser tænker jeg hver dag, mere end nogensinde før, at undervisningen til tider står ansigt til ansigt med den slags  overbevisninger. Det er bare om ikke at blinke først.