Folkeskolens musikrådgiver

Blog

Julesangen i opvaskestativet

Er der ét emne, der kan bestride kærligheden titlen som det mest beskrevne, må det være julen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Julen sig nærmer, hvis nogen skulle være i tvivl. Om ikke andet så ud fra Nettos spotvarehylder at dømme. Med denne årlige engangsforeteelse følger et markant skift i sangrepertoire for enhver musiklærer, om man vil det eller ej. Julen er som en opvask: ikke alle er lige vilde med ideen, men det skal jo gøres. Så jeg agter at smøge ærmerne op, og tage endnu en for holdet.

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. David Kosteljanetz er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mail@davidkosteljanetz.dk

Hitliste, eller?

Er der ét emne, der kan bestride kærligheden titlen som det mest beskrevne, må det være julen. Der er ikke den nuance, der ikke er blevet dækket: alt fra Jesus, der ligger i sin krybbe til mor, der angiveligt laver et sidespring med julemanden, alt imens hele familien ser på. Med et sådant pres på mine skuldre forsøger jeg instinktivt at bevare fatningen og i trods ty til et sangvalg ulig det, det omkringliggende samfund af gammel vane er blevet forfalden til. Men nej …  

Så alle smiler og englene synger

Indrømmet, det er en hårfin balance mellem at være tro mod sit publikum samtidig med, at man er sin opdragerrolle bevidst. Der ér smukke julesange blandt de populære og fortærskede, men ens julecenter i hjernen er blevet så bedøvet og indoktrineret, at det er svært at skelne skidt fra kanel – bogstavelig talt. Hvis det ikke var for den fantastiske stemning forbundet med sangen omkring denne tid, ville de fleste nok kunne finde mig henne ved skålen med de brændte mandler. Min (ikke-prioriterede) top 5 er ubetinget: Det kimer nu til julefest, Dejlig er jorden, Dejlig er den himmel blå, En rose så jeg skyde, og Juletræet med sin pynt. Og så syntes jeg at omkvædet til Last Christmas er intet mindre end enestående, men verset – det egner sig bare ikke til fællessang, desværre. Glædelig (for)jul!