Blog

Rytmelegen Sarasponda med Frederikke, Karla og Arne

Rytmelegen Sarasponda

Jeg elsker rytmelege med en baghistorie!

Publiceret Senest opdateret

Det glæder mig altid, når jeg finder noget materiale, som giver anledning til at støve Orff-instrumenterne af!

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Arne Widding er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: arnewidding@gmail.com

I dette tilfælde de gode gamle claves. Jeg har altid brugt dem til at aktivere flere elever i sammenspillet og for deres gode effekt i latin-musik, men for første gang har jeg nu brugt dem til en rytmeleg.

Clave betyder faktisk "nøgle".

Jeg lærte engang, at claves faktisk oprindeligt blev brugt til at "låse" bommen fast på masten på spanske skibe. Det var så at sige nøglen til at løsne bommen. En dag samlede en skibsdreng to claves op, og fandt på en rytme, som så senere blev nøglen til al latinmusik. Jeg lærte samtidigt, at latin-rytmen kan synges med ordene, "HVEM har nu STJÅ-let min CY-kel? ÅH NEJ!"

En anden god historie:

Sarasponda-sangen skulle efter sigende være opfundet af kvinder, der i gamle dage sad ved spinderokken og fremstillede garn. Man forestillede sig at rokken med sin kendetegnende lyd sang "Sarasponda, sarasponda..." Her er sangteksten til rytmelegen med claves forklaret på video nedenfor:

"Sarasponda, sarasponda, sarasponda, ret set set.

Sarasponda, sarasponda, sarasponda, ret set set.

Adore Oh.

Adore boomsday Oh.

Adore boomsday, ret set set.

Aw say Paw say Oh."

God fornøjelse!