Folkeskolens musikrådgiver

Blog

De to store B’er

Beethoven havde, ganske menneskeligt, sine dårlige dage, men ikke her. Hver eneste sonate står som et knivskarpt bevis på, hvor vigtigt det engang var at lave musik i musikkens tjeneste.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bach og Beethoven! Så bliver det vist ikke større. To musikalske mastodonter, der har sat deres fingeraftryk på vores kollektive bevidsthed i en grad, der gør, at vi nærmest tager dem for givet. Men modsat Mozart, hvor det hele bare kom flydende, var Bach og Beethoven begge hårdtarbejdende, slidsomme individer. Hvor Mozart, for eksempel, blot skrev den musik ned han havde i hovedet, er der i Beethovens skitser et hav af rettelser og omskrivninger. Til gengæld havde Bach og Beethoven tilsyneladende en mere overordnet strategi og vision.  

Folkeskolens musikrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. David Kosteljanetz er Folkeskolens musikrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mail@davidkosteljanetz.dk

Musikkens gamle og nye testamente

Denne udmundedes i det, som ofte bliver omtalt som musikkens "gamle og nye testamente”, henholdsvis Bachs Das Wohltemperierte Klavier og Beethovens 32 klaversonater. I klaverlitteraturen to uomgængelige værker der, ud over et hav af tekniske udfordringer, belyser klaverets mange facetter. En nærmest herkulisk bedrift, der næppe siden er overgået. Den religiøse analogi er derfor heller ikke helt af vejen. Disse to værker har siden deres skabelse ganske enkelt været referencerammen, hvad end man var koncertpianist, komponist, musikhistoriker eller bare helt almindelig musikelsker.  

Hvorfor? Derfor!

Det kan vel diskuteres, om det stadig er relevant at referere til disse to værker i så sakrale vendinger, men om man er gudfrygtig eller ej, er det ikke til at tage fejl af: Das Wohltemperierte Klavier og Beethovens 32 klaversonater rummer et nærmest religiøst skær. Beethoven havde, ganske menneskeligt, sine dårlige dage, men ikke her. Hver eneste sonate står som et knivskarpt bevis på, hvor vigtigt det engang var at lave musik i musikkens tjeneste. Ligeledes kan det siges om Bach, fra det første yndefulde C-dur præludium og så gennem samtlige tonearter, der eksisterer i det kendte univers. Det bliver ikke bedre.  

https://youtu.be/_3qnL9ddHuw  

https://youtu.be/SrcOcKYQX3c